Najpopularnije tražilice i navike korisnika

Objavljeno: 30.03.2017. | 3 minute čitanja

Google je najpopularnija internet tražilica na svijetu. Svakodnevno se izvršava više od 3,5 milijardi pretraga odnosno 40 tisuća svake sekunde (izvršeno je otprilike 200 tisuća pretraga od kada ste počeli čitati ovaj članak). Prema statistici NetMarket Sharea, Google zauzima daleko najveći udio na tržištu internet tražilica sa 71,41% korisnika. Bing je sljedeći po popularnosti sa 11,32%, a odmah iza njega nalazi se kineski Baidu (8,1%).

Graf prikazuje udio tražilica na tržištu


Od lokalnih tražilica možemo spomenuti Yandex, tražilicu koja je zaslužna za otprilike 58% svih pretraživanja u Rusiji, Seznam preko kojeg se vrši 16,24% pretraživanja u Češkoj te već spomenuti Baidu koji ima udio od 84,16% u Kini (Googleov udio tamo je 5,56%).

NAVIKE INTERNET KORISNIKA U HRVATSKOJ

Prema StatCounteru, Google tražilicu preferira 97,21% korisnika u Hrvatskoj, 91% u Sloveniji te 96% u Srbiji. Hrvati uglavnom koriste desktop računala kod pretraživanja (51% svih Google pretraživanja), a najčešći operacijski sustavi kojima pretražuju su Windows (43.82%) te Android (31,77%).

Na grafu je vidljivo koje uređaje najčešće koriste Hrvati:

Najčešće korišteni uređaji u hrvatskoj
Na sljedećem grafu su prikazane dnevne aktivnosti korisnika smartphonea u RH:

Dnevne aktivnosti korisnika u RH
Vidljivo je da 60% korisnika svakodnevno koristi smartphone za slikanje ili snimanje videa, 47% korisnika svakodnevno čita vijesti, 43% gleda vremensku prognozu dok samo 7% čita knjige ili časopise.

U Hrvatskoj je 3,1 milijun internet korisnika što je 74% ukupne populacije. Devedeset posto Hrvata koristi internet barem jednom dnevno, 7% koristi internet jednom tjedno, a samo 2% jednom mjesečno.

Ovdje možete pročitati detalje o Facebook korisnicima u Hrvatskoj.

Kada je riječ o našoj regiji, Srbija sa 4,758,861 i Hrvatska sa 3,133,485 aktivnih korisnika imaju najviše korisnika, a slijede ih Bosna i Hercegovina (2,343,255)  te Slovenija (1,490,358).


ZANIMLJIVOSTI O INTERNET KORISNICIMA U SVIJETU

Portal Hosting Facts donosi zanimljive statističke podatke o internet korisnicima u svijetu za 2016. godinu.

  • u svijetu postoji 3,6 milijardi aktivnih internet korisnika što je otprilike 40% svjetske populacije,
  • u Aziji živi najviše internet korisnika - čak 48.4% od ukupnog broja,
  • Bermudi imaju najveći postotak korisnika - čak 97.75% stanovništva koristi internet,
  • uređaji koji koriste WiFi i mobilni internet čine 68% od ukupnog Internet prometa,
  • Facebook ima 1.55 milijardi aktivnih korisnika,
  • svaki dan se objavljuje 2.7 milijuna blog postova,
  • u svijetu postoji 966 milijuna web stranica,
  • 40% internet korisnika u svijetu je kupilo barem jedan proizvod online.

Vrlo je važno pratiti trendove kako bismo znali kamo usmjeriti svoje oglašavanje i marketing budžet. Iz navedenih podataka lako možemo zaključiti da se broj korisnika Googleovih usluga konstantno povećava, konkurencija je svakim danom sve jača, a Google Adwords je definitivno nezamjenjiv alat za online oglašavanje.

Arbona kontakt

Podijeli na:
Elena Majer