Novosti iz Googlea: AdWords i DoubleClick idu u mirovinu!

Objavljeno: 28.06.2018. | 4 minute čitanja

Google je u srijedu, 27.6.2018., objavio da nakon 20-ak godina, AdWords i DoubleClick idu u zasluženu mirovinu.

Kako to znamo? Ovu svježu informaciju naši su dečki saznali na konferenciji CEE Agency Day 2018 u Rigi i odmah je prenijeli nama. 

No budite bez brige jer nije kraj svijeta! Google je došao do zaključka da je njegova linija proizvoda za oglašavanje ipak malo prekomplicirana za današnje potrebe pa ih je iz tog razloga odlučio rebrendirati, tj. dati im novi imidž, novo ime i novi izgled!

A zašto to Google radi? Razlog je sasvim jednostavan. Sridhar Ramaswamy, potpredsjednik i voditelj za Google oglašavanje, jučer je, 27.6.2018. godine, objasnio kako u zadnjih nekoliko godina Google konstantno dobiva ne tako bajne povratne informacije od kojih većina daje do znanja da su njegovi proizvodi prekomplicirani i zbunjujući za korisnike.

Iz Googlea objašnjavaju kako je došlo do ove odluke

AdWords je vidio svjetlo dana prije 18-ak godina i imao je jednostavan cilj - olakšati korisnicima povezivanje s tvrtkama na online mreži. No od tada se mnogo promijenilo.

Pretraživanje na pametnim telefonima postala je svakodnevica, a korisnici se brzo prebacuju s pretraživanja proizvoda na gledanje kratkih videozapisa, pregledavanja sadržaja pa i na igranje igrica. Danas nama običnim potrošačima sve može zaokupiti pažnju, a kao rezultat toga je da online marketing ima više prilika za dosezanje potencijalnih klijenata i kupaca preko raznih kanala, zaslona i formata.

Upravo iz tog razloga, marketing stručnjaci moraju biti prisutni na svakom koraku korisničkog putovanja (Customer Journeya), a sam proces im mora biti olakšan. Google je iz tog razloga odlučio uvesti jednostavnije brendove i rješenja za postojeće proizvode za online oglašavanje:
  • Google Ads,
  • Google Marketing Platforms i
  • Google Ad Manager.

Google AdWords postaje Google Ads

Google Ads logo

Google AdWords s nama je od 2000. godine. 

To je bila platforma za prikazivanje tekstualnih oglasa i nudila je tada najsuvremenije tehnološki napredne mogućnosti. Nakon 18 godina, AdWords se razvio u platformu koja podržava različite formate oglasa:
  • Text Ads (tekstualne oglase),
  • Shopping Ads (prodajne oglase),
  • Display Ads (slikovne oglase na prikazivačkoj mreži),
  • Video Ads (Video oglase),
  • App install (oglase s ciljem preuzimanja aplikacija)
na različitim kanalima:
  • pretraživačka mreža
  • YouTube 
  • Gmail 
  • Google karte
  • Web stranice koje su dio Google Partnera.

AdWords koriste milijuni oglašivača, a i samo ime AdWords potpuno se izgubilo (Tekstualni oglasi). Iz tog razloga su AdWordsi promijenili ime u Google Ads. 

Novo ime, Google Ads, predstavlja mnogo jednostavniju vizualizaciju onoga što Google oglašavanje može pružiti, a to je jednostavno oglašavanje pomoću raznih vrsta oglasa kroz više vrsta online kanala.

No nije samo ime novo! Google predstavlja i novu vrstu kampanja Smart Campaigns (Pametne kampanje). One će biti zadani (defaultni) način oglašavanja za male tvrtke, a cilj im je da olakšaju sam početak u online oglašavanju.

Smart kampanje radit će po principu Googleove tehnologije strojnog učenja (AI) kako bi s obzirom na postavljeni marketinški cilj, Google mogao optimizirati vizuale, tekst i ciljanje publike za postizanje što više konverzija. 

Ako se pitate je li novo AdWords sučelje rezultat novog Google Adsa, ispostavilo se da je to više stvar slučajnosti. 

DoubleClick i Google Analytics 360 Suite postaju Google Marketing Platform

Google Marketing platform

Za korporativne korisnike, DoubleClick i Google Analytics 360 sada su integrirani pod istom Googleovom marketinškom platformom kako bi se na jednom mjestu oglašivačima olakšalo planiranje, mjerenje podataka i optimizacija marketinških strategija.

Kako su izjavili u Googleu, inspiracija za spajanjem DoubleClicka i Analytics 360 stigla je od samih korisnika koji su na svoju ruku integrirali ova dva proizvoda zbog čega su imali i mnogo bolje rezultate.

Google, kao dio nove Marketing Platforme najavljuje Display&Video 360 u kojem spaja značajke iz DoubleClick Bid Managera, Campaign Managera, Studio i Audience Centera, a sve s ciljem da olakša kreiranje i vođenje marketinških kampanja na jednom mjestu. 

Sada marketing stručnjaci u Centru za integraciju mogu kombinirati:

  • Display&Video 360  + Analytics 360
  • Google Ads + Analytics 360
  • Analytics 360 + BigQuery
Google integracijski centar

Google Ad Manager - jedinstvena platforma

Google Ad Manager

Google Ad Manager spaja DoubleClick for Publishers (DFP) i DoubleClick Ad Exchange (AdX).

Cilj mu je pomoći izdavačima da unovče sva online mjesta na kojima se korisnici angažiraju, kao što su videozapisi uživo (live streams), igrice za mobilne uređaje, mobilne aplikacije i platforme kao što je YouTube.

Sve ćete ove promjene moći vidjeti sredinom srpnja, a sam Ramaswamy kaže da ovdje promjenama nije kraj. Google će se usredotočiti na poboljšanje oglašavanja na YouTubeu jer misli da postoji još mnogo prostora za poboljšanje, a za sve ostale novosti moći ćemo čuti 10. srpnja na Google Marketing Liveu
 

GDPR besplatni ebook
Podijeli na:
Elena Majer