Oglašavanje kocke preko Googlea dozvoljeno i u Hrvatskoj!

Objavljeno: 08.02.2017. | 4 minute čitanja

Google je objavio da je u Hrvatskoj je od 1. veljače 2017. godine dopušteno oglašavanje online kockanja te proizvoda koji su povezani s kockom ali i fizički objekti koji nude usluge kockanja i igara na sreću.

Pod online kockanjem Google primjerice smatra online casina i aplikacije za bingo. Također, Google dozvoljava promociju sadržaja povezanog s kockom, a koji uključuje promotivne proizvode kao što su npr. vaučeri, tutorijali, software za izračun šansi dobitka te ostale informacije povezane s kockom. Ove vrste sadržaja odlični su za prvu (awareness) i drugu (consideration) fazu customer journeya o kojima smo detaljno pisali na našem blogu.

Od 1. veljače 2017. u Hrvatskoj je preko Google AdWordsa moguće oglašavati sljedeće proizvode i sadržaje povezane s online kockanjem ako su ih odgovorne hrvatske vlasti licencirale:
 

  • online kockanje,
  • online bingo,
  • online casino igre,
  • sportsko klađenje,
  • web-stranice koje nude informacije za usporedbu drugih kockarskih servisa ali same ne pružaju kockarske aktivnosti za koje je potrebna dozvola,
  • tutorijale i edukacijske materijale povezane s kockanjem kao što je npr. e-book,
  • informacije povezane s kockanjem kao što su savjeti, šanse i hendikepi,
  • promotivni proizvodi povezani s kockanjem kao što su vaučeri, bonus kodovi itd.,
  • lutrije.

PROMOCIJA KOCKARSKIH WEB-STRANICA

Googleovi uvjeti za promociju kockarskih web-stranica možda nisu iznimno restriktivni, ali kako bi se uspješno oglašavali potrebno ih je proučiti te poznavati.

Ako se želi promovirati kockanje ili web-stranica povezana s kockanjem, tada ona mora biti u skladu sa standardima industrije na svim područjima koje oglašivačka kampanja targetira. Također, ona mora zadovoljavati lokalne uvjete licenciranja, display informacije na landing pageu koje potiču posjetitelje na odgovornost pri kockanju te izbjegavati targetirati maloljetnike.

Kako bi oglašivačka kampanja bila uspješna, potrebno je napraviti duboko snimanje kampanje, a najbolji način za to je da se savjetujete s odvjetnikom te proučite lokalne zakone koji se tiču kockanja.

Ipak, napominje se da proces odobrenja oglasa kockarske usluge traje duže od običnih oglasa koji ne podliježu strogim pravilima i da se umjesto predloženih 48 h (koliko je potrebno da se odobre ostali oglasi) treba pričekati do oko 2 tjedna za odobrenje oglasa jer ga provjerava više osoba pod strožim uvjetima kako bi se nedvojbeno utvrdilo da oglašivač podliježe svim zakonskim propisima i dozvolama.

PREDNOSTI GOOGLE OGLAŠAVANJA KOCKE

Zbog relativno velikog broja mjesečnih pretraživanja po određenim ključnim riječima, potencijal za sve oglašivače koji nude online kockarske servise i povezani sadržaj je iznimno velik. Tako se od ključnih riječi povezanih s kockanjem, a koje ostvaruju najznačajnije rezultate ističu:

1. kladionica s 33 100 prosječnog mjesečnog pretraživanja

Izvještaj o prosječnom broju mjesečnih pretraga na Google za ključnu riječ "kladionica"

2. kocka s 1 600 prosječnog mjesečnog pretraživanja
3. klađenje s 590 prosječnog mjesečnog pretraživanja

Izvještaj o prosječnom broju mjesečnih pretraga na Google za ključnu riječ "klađenje"

4. igre na sreću s 390 prosječnog mjesečnog pretraživanja

Izvještaj o prosječnom broju mjesečnih pretraga na Google za ključnu riječ "igre na sreću"

5. kockanje s 320 prosječnog mjesečnog pretraživanja

Ističe se da je ovo iznimna prilika za oglašivače iz ove industrije jer kako Google AdWords funkcionira po principu licitacija, oni oglašivači koji prvi uđu u taj segment oglašavanja moći će pokriti veliki broj ključnih riječi po vrlo povoljnim cijenama i posljedično niskim troškovima.

To posebno vrijedi za kladionice koje pružaju online servise klađenja, a koje ostvaruju iznimno visok broj mjesečnih pretraživanja (jedna od popularnijih kladionica koja pruža uslugu online klađenja u Hrvatskoj ima 1 220 000 prosječnog mjesečnog pretraživanja, a slijedi je druga s preko 200 000 prosječnog mjesečnog pretraživanja).

GOOGLE REGULACIJA OGLAŠAVANJE KOCKE

Google, kao i ostale tražilice, oduvijek su se vodile načelom visoke odgovornosti u omogućavanju rezultata pretraživanja koji su legalni na području gdje se pretraživanje izvrši.

Google je tako početkom veljače na svom blogu istaknuo da su u 2016. godini ukinuli preko 1.7 milijardi oglasa koji nisu bili u skladu s njihovim pravilima oglašavanja, a sve s ciljem pružanja točne i kvalitetne informacije korisnicima. U navedenih 1.7 milijardi ukinutih oglasa gotovo 70 milijuna se odnosi na oglase za zdravstvenu zaštitu, 80 milijuna za zavaravajuće, obmanjujuće i šokantne oglase te 17 milijuna za plaćene oglase koji promoviraju ilegalno kockanje.

Kako bi zaštitili svoje korisnike od štetnih oglasa i rezultata, Google ne koristi samo zabranu štetnog sadržaja već se oslanja na dvije ključne stvari.

Prvo, poboljšali su svoju tehnologiju kako bi se loši oglasi što prije uočili.

Drugo, proširili su pravila i politike oglašavanja kako bi bolje zaštitili korisnike od oglasa koji dovode u zabludu.

U tom se kontekstu dogodila velika promjena koja se tiče oglašavanja kocke u nekoliko država, uključujući i Hrvatsku.

Kontaktiraj Arbonu

Podijeli na:
Elena Majer