Google core update u ožujku 2024.: Smanjenje "nekorisnog" sadržaja za 40%

Utjecaj Google Core Update-a a rangiranje web stranica

Objavljeno: 12.03.2024. | 2 minute čitanja

Google je poznat po svojoj posvećenosti pružanju najrelevantnijih i najkorisnijih informacija korisnicima svoje tražilice. U skladu s tom misijom, najavljen je najnoviji core update za ožujak 2024., koji stavlja snažan naglasak na smanjenje "nekorisnog" sadržaja za čak 40%. Core update dolazi kao odgovor na stalnu borbu protiv niskokvalitetnog, spamerskog kao i manipulativnog sadržaja koji može otežati pronalazak korisnih informacija na webu.


Poboljšanja u kvaliteti rangiranja na tražilici


Googleovi core updateovi su postali sve češći, a njihova glavna ideja je poboljšanje algoritama za rangiranja. Cilj je jasno postavljen: osigurati da korisnici dobiju najpouzdanije i najkorisnije informacije za svoje upite. Elizabeth Tucker, direktorica proizvoda za pretragu u Googleu, ističe kako su algoritamska poboljšanja usmjerena na smanjenje neoriginalnog sadržaja u rezultatima pretrage i promicanje sadržaja koji istinski doprinosi korisničkom iskustvu.

Kroz kombinaciju novih i poboljšanih algoritama, Google namjerava poboljšati sposobnost razlikovanja korisnog sadržaja od onog koji je stvoren primarno za manipulaciju i prijevaru preko tražilice. Ovo bi trebalo dovesti do značajnog smanjenja prisutnosti niskokvalitetnog sadržaja u rezultatima pretrage.

Napredni sustavi rangiranja bolje će razumjeti mogu li web stranice biti korisnije, pružiti bolje korisničko iskustvo ili izgledaju kao da su stvorene prvenstveno za tražilice, a ne za ljude.

Google očekuje da će kombinacija ovog ažuriranja i prethodnih napora kolektivno smanjiti sadržaj niske kvalitete i neoriginalan sadržaj u rezultatima pretrage za 40%.


Nove politike protiv spama


Core update također uvodi strože politike protiv spama, usmjerene na uklanjanje sadržaja najniže kvalitete iz rezultata pretrage. Google poseban fokus stavlja na zloupotrebu automatizacije za generiranje sadržaja velikog opsega, zloupotrebu ugleda stranice i zloupotrebu isteklih domena. Ove mjere usmjerene su na očuvanje integriteta rezultata pretrage i osiguravanje da korisnici dolaze do sadržaja koji je istinski koristan i pouzdan.
 

Vremenski okvir i očekivanja


Web stranice imaju dvomjesečni rok za usklađivanje s novim politikama te izmjenu i pripremu sadržaja na web stranicama. Googleova namjera je jasna: podići standard kvalitete sadržaja na webu i osigurati da korisnici imaju pristup najrelevantnijim i najkorisnijim informacijama.


Google core update za ožujak 2024. predstavlja značajan korak naprijed u borbi protiv nekorisnog i niskokvalitetnog sadržaja. Kroz poboljšanja algoritma i strože politike protiv spama, Google nastoji osigurati da njegova tražilica ostane pouzdano odredište za korisnike u potrazi za informacijama. Kao korisnici, možemo očekivati poboljšanu kvalitetu rezultata pretrage, što nam omogućuje lakši pristup korisnim i relevantnim informacijama.

Core update također šalje jasnu poruku webmasterima i kreatorima sadržaja: vrijednost se stavlja na originalnost, korisnost i pouzdanost sadržaja. Kao rezultat, digitalni ekosustav postaje bolje mjesto za sve korisnike interneta.

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer