Što je i kako funkcionira OpenAI ChatGPT?

Značajke, ograničenja i budućnost ChatGPT AI alata

Objavljeno: 09.02.2023. | 3 minute čitanja

GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3) je najsuvremeniji AI model za obradu jezika koji je razvio OpenAI - vodeća istraživačka organizacija za umjetnu inteligenciju.

Sposoban je generirati tekst sličan ljudskom i ima širok raspon primjena, uključujući prevođenje jezika, modeliranje jezika i generiranje teksta za aplikacije kao što su chatbotovi. To je jedan od najvećih i najmoćnijih AI modela za obradu jezika do danas, sa 175 milijardi parametara.

Njegova do sada najčešća upotreba je stvaranje ChatGPT-a - vrlo sposobnog chatbota, koji može kreirati tekst i simulirati pravi razgovor s osobom, prevoditi govor i drugo.

 

Kako funkcionira OpenAI ChatGPT?

Budući da je OpenAI ChatGPT jezični model temeljen na transformatoru, on obrađuje i razumije unose na prirodnom jeziku putem mehanizama samopažnje. Modeli transformatora postigli su izvanredne rezultate u nizu NLP zadataka, uključujući klasifikaciju teksta, strojno prevođenje i jezično modeliranje.
 

ChatGPT koristi specijalni pristup u obučavanju gdje se najprije uči na velikom skupu podataka kako bi razumio opće obrasce i strukturu jezika. Ovaj prethodno obučeni model se potom može precizno prilagoditi za određene zadatke dodavanjem slojeva i  specifičnih za taj zadatak na vrhu prethodno obučenog modela. 

Za generiranje teksta koji je sličan ljudskom, ChatGPT koristi kombinaciju svog prethodno obučenog znanja i unosa koje prima od korisnika. Prilikom generiranja teksta, model predviđa sljedeću riječ u nizu na temelju riječi koje dolaze prije nje. Kako bi napravio ta predviđanja i proizveo sadržaj koji je logičan i vjerodostojan, oslanja se na svoju prethodnu obuku o strukturi i obrascima jezika.


Ključne značajke OpenAI ChatGPT

 
  • ogromna veličina ChatGPT-a, sa 175 milijardi parametara - što omogućuje izvršavanje niza jezičnih zadataka s visokom preciznošću
  • sposobnost izvođenja zero-shot učenja - znači da može obavljati zadatke za koje nije izričito obučen
  • mogućnosti prilagodbe - to uključuje mogućnost kontrole razine formalnosti, tona i stila teksta
  • mogućnost učenja u nekoliko koraka - znači da može naučiti izvršavati novi zadatak sa samo nekoliko primjera
  • višejezične mogućnosti: može razumjeti i generirati tekst na više jezika
  • izvedba u stvarnom vremenu
  • integracija sa drugim alatima i platformama


Da li je alat besplatan?

ChatGPT je besplatan i nastaviti će nuditi besplatan pristup ChatGPT-u, no nedavno je predstavljen ChatGPT Pro -  verzija koja se plaća, a koja nudi dodatne pogodnosti kao što su:

 
  • opći pristup ChatGPT-u, čak i za vrijeme najvećeg opterećenja
  • brzo vrijeme odziva
  • prioritetni pristup novim značajkama i poboljšanjima

Pro verzija je dostupna za 20 dolara mjesečno te je došla i u Hrvatsku. 

Prikaz besplatne i plaćene verzije ChatGPT alata

 

Koja su ograničenja ChatGPT-a?

 
  • ograničeno znanje o svijetu nakon 2021. 
  • kvaliteta odgovora ovisi o kvaliteti uputa
  • odgovori nisu uvijek točni stoga je potrebno provjeriti podatke iz više izvora
  • posebno je programiran da ne daje toksične ili štetne odgovore
  • može generirati tekst na temelju obrazaca naučenih u podacima o obuci, ali nema vlastite ideje ili originalne misli

Isprobali smo funkcionalnosti ChatGPT-a, te postavili pitanje vezano uz SEO optimizaciju: 

Razgovor s ChatGPT-om
ChatGPT nam je izgenerirao tekst na temelju obrazaca naučenih u podacima o obuci. Slažemo se da praćenjem navedenih koraka možemo stvoriti SEO-friendly web stranicu, te da je SEO optimizacija zaista bitan element svake web stranice.


Budućnost Chat GPT

Kreatori i programeri u OpenAI-ju neprestano rade na poboljšanju i razvoju ChatGPT-a i drugih jezičnih modela, kroz istraživanje i razvoj.

Međutim, budućnost jezičnih modela umjetne inteligencije općenito je neizvjesna i vjerojatno će nastaviti igrati sve veću ulogu u raznim područjima i industrijama, kao što su korisničke usluge, pronalaženje informacija i generiranje sadržaja.

Podijeli na:
Elena Majer