Česta pitanja

Optimizacija za tražilice

Što su to neispravne poveznice (broken links)? Utječu li negativno na web stranicu?

Slomljeni linkovi (broken links), su poveznice koje ne rade. Neki od razloga zašto određene poveznice ne rade su da web stranica više nije dostupna, da je web stranica premještena na drugu URL adresu bez dodavanja 301 preusmjerenja ili je promijenjena cijela struktura URL adrese.

Što može uzrokovati “pucanje” linkova?


Bez obzira koga krivili (sebe ili online korisnike i njihove tipfelere), neispravne poveznice su uzrokovane pogreškama koje uključuju:
    
  • Pogrešna URL adresa koju koristimo. Kada povezujemo dio sadržaja s linkom koji vodi na drugi sadržaj, često se zna dogoditi da ne kopiramo cijeli URL ili ga pogrešno stavimo unutar <href> oznake.
  • 
  • Odredišno web mjesto uklonilo je dotičnu web stranicu na koju ste linkali.
  • 
  • Izvor na kojeg se povezujete linkom nalazi se iza firewalla koji sprječava pristup sadržaju. Imajte na umu da svi na internetu ne dopuštaju pristup svojem online sadržaju. 

Razumjeti zašto neki link ne funkcionira jednako je važno kao i pronaći ga i ispraviti ga. Očigledan razlog je da ako znate zašto određeni link ne radi, znat ćete ga popraviti!

Neispravne poveznice (linkovi) i utjecaj na SEO

Kada online korisnik klikne na neispravnu vezu, pojavit će mu se ona zloglasna 404 stranica ili neka druga stranica koja objašnjava da web stranica nije dostupna. I možete pretpostaviti što će dalje online korisnici napraviti… Kliknuti na strelicu “Back” ili kliknuti na iksić kako bi mogli dalje nastaviti sa svojom potragom. 

Ovakvi su odlasci i općenito slomljeni linkovi veliko NE u Googleovim očima. Naime, tražilice gledaju na linkove kao na jedan glas koji glasa za kvalitetu web stranice. 

Linkovi koji vode na vašu web stranicu i svi linkovi unutar vaše web stranice mogu utjecati na položaj u Google rezultatima pretraživanja. Zbog toga je najbolja praksa da uklonite ili ažurirate neispravne linkove. 

Još jedan od dobrih razloga zašto ispraviti neispravne linkove su Googleboti. Ako linkate na stranicu unutar vaše web lokacije i ta je veza prekinuta, Goobleboti će imati velikih problema s njezinim pronalaskom. Kada Googleboti dođu do stranice 404, online sadržaj na kojem ste marljivo radili, neće dobiti nimalo ljubavi od strane Googlea. 

Slomljeni linkovi i korisničko iskustvo

Slomljeni linkovi mogu utjecati na korisničko iskustvo

Online korisnici se lako iživciraju. Ako se web stranica ne učita dovoljno brzo, otići će bez pardona. Ako web stranice imaju previše pop-upova i oglasa, opet će otići. Ako pred sobom vide slijepu ulicu, opet će otići. 

Ako vaši online posjetitelji ne mogu pristupiti traženim informacijama, možete zamisliti koji će Bounce Rate zabilježiti Google Analytics!

Dakle, ni to nije dobro.

Neispravni linkovi i vaša reputacija

Neispravni linkovi mogu utjecati na vašu online reputaciju


Kada online posjetitelji dođu na web stranicu prepunu slomljenih linkova, vjerujte nam na riječ da će je u budućnosti izbjegavati u širokom luku. Pa to možete vidjeti i po sebi samima! 

Jednostavno nećete imati dovoljno povjerenja u web stranicu. 

“Čišćenje” neispravnih linkova može poboljšati korisničko iskustvo te olakšati stvaranje sadržaja unutar vaše web stranice. A i uostalom, web stranice s previše neispravnih linkova daju snažni signal svoje mizerno niske kvalitete, pa bi ih bilo u redu popraviti radi Googlea :)

Slomljeni linkovi mogu se naći u Google Analyticsima, a kako doći do njih, pisat ćemo nekom drugom prilikom :)
 
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer