Česta pitanja

Google Analytics

Zašto postoji razlika u Analytics ciljevima i Facebook konverzijama?

Razlike u rezultatima Analytics ciljeva i Facebook konverzija postoje zbog toga što Facebookov Ad Manager/Pixel i Google Analytics koriste dvije različite metode za sakupljanje podataka. Google, za razliku od Facebooka prati samo konverzije koje su se dogodile izravno nakon klika na oglas. Također, Facebook i Google imaju različite atribucijske modele.
 


RAZLIKA IZMEĐU GOOGLEOVIH I FACEBOOKOVIH KONVERZIJA


Upravo su drugačiji načini praćenja konverzija glavni razlog zašto se razlikuju rezultati Google Analyticsa i Facebooka.

Facebook prati neizravne "nelinearne" konverzije. Pojednostavljeno, ako korisnik klikne na Facebook oglas, pogleda web te ga napusti, a onda se sljedeći dan vrati na web te izvrši kupnju, Facebook tu konverziju pripisuje Facebooku.

Google, s druge strane, prati samo izravne last-click konverzije - kada korisnik klikne na Facebook oglas, pogleda web te odmah napravi konverziju bez odlaska s weba.

Također, Facebook i Google se razlikuju prema atribucijskim modelima. Facebook click-through i view-through konverzije spaja u jedan podatak. Npr. Facebook sebi za zaslugu uzima konverziju koju je korisnik napravio vidjevši Facebook oglas bez da je kliknuo na njega, te je nakon toga posjetio web i izvršio kupnju.

Glavni razlog zašto se razlikuju rezultati Google Analyticsa i Facebooka su drugačiji načini praćenja konverzija.

Google ne može pratiti view-through konverzije za Facebookov promet. Google takve konverzije bilježi kao direct source conversion. Za Google je svejedno je li korisnik upisao u browser adresu te napravio kupnju. UTM tagovi ovdje ne pomažu jer Google ne može znati je li korisnik vidio Facebook oglas.

Još je jedan element koji razlikuje praćenje konverzija kod Facebooka i Googlea. Facebook prati cross-device konverzije bolje od Google, npr. je li korisnik vidio oglas na mobitelu pa konverziju izvršio na desktopu. Facebook ovu aktivnost prati preko korisničkog profila (što mu omogućuje praćenje više uređaja) što je puno preciznije i točnije od Googleovog modela koji aktivnost prati preko cookiea.

 

KAKO BOLJE UPRAVLJATI RAZLIKAMA IZMEĐU PODATAKA


1) Facebookove view-through konverzije uzmite s dozom skepse. One nisu uvijek točne. To što je Facebook prikazao oglas korisniku, ne znači da ga je korisnik vidio prije nego je posjetio web stranicu.

2) Izbacite 24-hour view-through conversion iz Facebook attribution postavki. Ovime pojednostavljujete praćenje konverzija te isključujete view-through konverzije iz podataka. Nakon toga, vaše click-through konverzije s Facebooka bi se trebale bolje poklapati s onima iz Google Analyticsa.

Izbacitvanjem 24-hour view-through conversion se pojednostavljujete praćenje konverzija.

3) Obratite pažnju na direct source konverzije u Google Analyticu. Uključite ove metrike u svoj izvještaj kada vodite Facebook kampanju jer ti podaci mogu sadržavati konverzije koje Facebook bilježi zbog svog nelinearnog praćenja.

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer