Kako smanjiti cijenu klika na Google Adsu?

Objavljeno: 29.09.2021. | 5 minute čitanja

Klijent uvijek pita za cijenu pa je tako dobro odmah za početak spomenuti da cijena klika ovisi o broju konkurentskih oglasa za istu ključnu riječ, relevantnosti sadržaja stranice te o povijesti ostvarenih klikova, omjeru prikaza i klikova. O svemu tome ovisi hoće li cijena biti viša ili niža. Naravno, i klijentu, ali i agenciji je u cilju da cijena za klik na oglas bude što niža, a Google Ads funkcionira upravo po tom principu - odnosno, u najvećem broju slučaja - oglasi se plaćaju tek kada netko klikne na njih (cost per click).

Sretna vijest za obje strane jest da se pravilnim i pravovremenim promjenama može utjecati na prosječnu cijenu klika i optimizaciju budžeta, bez obzira što se kroz godine vidi povećanje prosječne cijene po kliku, kako zbog rasta tržišta, tako i zbog rasta konkurencije.

Iako su search oglasi najduže u svijetu digitalnog oglašavanja, i dalje je zahtjevan proces pronaći nizak CPC.

Cijena klika ovisi o više parametra, a najvažniji su ocjena kvalitete i licitacija koju smo spremni platiti za klik na oglas koji se prikazuje po odabranim ključnim riječima.
Ilustracija smanjenja cijene klika na Google Adsu

Kako onda smanjiti cijenu klika?


1. Pametno birajte ključne riječi i nemojte samo skočiti na onu najjeftiniju!

Ne treba zanemariti niti jednu ključnu riječ na temelju cijene, već odaberite na temelju količine i vrste upita za pretraživanje koje želite privući.

Na primjer, ako vam je najbolja ključna riječ za konverziju ujedno i najskuplja, ne želite propustiti sve te konverzije zbog uštede. No možda ćete htjeti smanjiti popis ključnih riječi kako biste uštedjeli na troškovima drugdje dok licitirate za tu ključnu riječ s visokim postotkom konverzije.

Ili, skuplja ključna riječ može imati veći prosječni volimen pretraživanja što bi se moglo poistovjetiti s povećanjem broja klikova na vašu web stranicu - povećavajući vaš očekivani CTR. Time se poboljšava vaša ocjena kvalitete.

Kod odabira ključnih riječi bitno je uzeti u obzir i opseg i namjeru iza tih ključnih riječi. Zdrava kombinacija low-cost ključnih riječi i high-reward ključnih riječi osigurat će vam najniži mogući CPC bez žrtvovanja kvalitete ili broja konverzije.

2. Biranje geolokacije

U slučaju da prodajete svoje proizvode ili pružate svoje usluge isključivo u npr. Sisku, a niste odabrali geolokaciju oglasa, korisnici koji nisu iz Siska neće izvršiti konverziju i riskirate veliki bounce rate (stopa napuštanja) koji rezultira manjom kvalitetom oglasa i većom cijenom po kliku.

Prilikom kreiranja oglasa, svakako je potrebno odabrati geolokaciju. Google Ads će vam ponuditi da odaberete državu, županiju, grad ili radijus u kojemu želite da se vaši oglasi prikazuju.

3. Negativne ključne riječi

Negativne ključne riječi su zapravo one ključne riječi za koje ne želite da se vaši oglasi aktiviraju. U slučaju da se bavite izradom obuće za tenis, ne želite da se vaši oglasi prikazuju za pretrage vezane uz lančiće.

U tom ćete slučaju pod negativne ključne riječi svrstati pojmove poput lančića, prstenja i narukvica. Što više negativnih ključnih riječi navedete, to će se vaš oglas prikazivati u više relevantnih pretraga. Na taj ćete način sniziti i CPC, odnosno dat ćemo manju šansu algoritmu da nas prikaže na nešto što za nas uopće nije relevantno.

4. Optimiziranje landing pagea

Landing page oglasa odnosi se na onu stranicu na koju korisnik dođe nakon što klikne na vaš oglas. Ovdje treba jako paziti da ta stranica bude dobro optimizirana za sve uređaje - i mobilne uređaje i osobna računala. Jedan od najvažnijih faktora jest i sama brzina stranice. Osim toga, lijepo dizajnirana stranica pruža puno bolje korisničko iskustvo, jasno vidljiv CTA button dodatno će motivirati korisnika da izvrši konverziju.

6. Račun u kunama

Preporuča se i kreiranje računa u kunama - što je manja valuta, to će nam s vremenom biti jeftinija cijena klika za određenu riječ. U nekim situacijama valuta u kunama može biti prednost jer u eurima ne možemo doći do iznosa manjeg od 7 lipa (1 cent je najmanje što možemo postaviti u eurima), te tako i manje možemo optimizirati bidove.
 

Kako sniziti cijenu po kliku na Google display oglasima?


Google display oglasi ponašaju se drugačije od Google search oglasa. U posljednje četiri godine prosječni CPC za Google display oglase zabilježio je pad.

Snižavanje CPC-a za Google display oglase nije uobičajen cilj. Ipak, svejedno biste trebali cjelovito sagledati svoje napore u oglašavanju kako biste mogli vidjeti gdje možete uštedjeti.

Evo nekoliko ideja:

1. Izuzimanja

Display oglasi prema zadanim postavkama ispunjavaju uvjete za prikazivanje na svakom kutku prikazivačke mreže, važno je koristiti izuzimanja kako biste se spasili od potrošnje na nebitne klikove. Za sve vrste kampanja dostupna su uobičajena izuzimanja koja možete primijeniti i na prikazivačku mrežu, poput lokacija.

Povrh onih osnova koje morate imati, poput lokacija, evo nekoliko izuzetaka za prikaz koje biste također htjeli provjeriti:

Teme: Postoje li vrste stranica koje bi sadržavale sadržaj koji se odnosi na teme koje ne odgovaraju vašem display oglasu?

Publika: Postoji li dodatna publika koju ne želite prikazati? Na primjer, vaši korisnici koji su izvršili konverziju ili vaša publika za remarketing?

Položaji: Želite li prikazivati ​​na svim vrstama web stranica ili aplikacija? Izuzimanje položaja mobilnih aplikacija i igara popularna je strategija za smanjenje cijene po kliku.

Pomoću Googleovih popisa dinamičkih izuzimanja možete jednostavno ažurirati i upravljati izuzimanjima na prikazivačkoj mreži.

2. A/B testiranje publike

Uz testiranje različitih načina na koje možete licitirati kako biste dobili najnižu moguću ponudu, možete primijeniti i više publike na kampanju na prikazivačkoj mreži i usporediti koje imaju najniže CPC-ove.

3. Korištenje responzivnih display oglasa

Responzivni oglasi temelje se na machine learningu, a njihova posebnost ta što možete ubaciti više različitih naslova i opisa te će sustav testirati određene kombinacije i reći nam što radi ili što ne radi. Kvalitetno postavljeni oglasi imat će nižu cijenu klika. Kod ovakve vrste oglasa potrebno je unijeti odgovarajuće tekstualne i slikovne sadržaje, a što su oni kvalitetniji, to će cijena klika biti manja.

U slučaju da trebate pomoć ili savjet u izradi Google oglasa i u vođenju Google Ads kampanja, kontaktirajte nas. Naše iskustvo u Google oglašavanju omogućit će uspjeh vašim Google Ads kampanjama i smanjiti CPC Vaših oglasa!
Podijeli na:
Elena Majer