Da li Vaša SEO agencija optimizaciju obavlja dobro?

Objavljeno: 17.04.2014. | 4 minute čitanja

Znam puno malih poduzetnika koji su dali svoje povjerenje SEO agencijama da im podignu poziciju Web stranice na tražilicama. Potrošili su mnogo novaca, a na kraju su bili prevareni te im se pozicija kao ni promet na stranici nije povećao.
Ne želim da se to dogodi i Vama. Ne želim da trošite svoj novac uzalud te sam u ovom članku pokušao objasniti kako da saznate da li Vaša agencija radi dobar ili loš posao što se tiče SEO optimizacije.

Vaša agencija radi loš SEO posao ako:

1. Nemaju ništa za pokazati – Vaša SEO agencija bi trebala imati nešto za pokazati, a tu ne govorim o rezultatima i porastu rankinga. Umjesto toga trebala bi biti u mogućnosti pokazati Vam stvarne SEO prakse koje oni rade. Od tri, četiri mjeseca SEO optimizacije nemojte očekivati značajne rezultate, stoga se nemojte znojiti ako ne vidite vrhunske rezultate u početku. Međutim, Vaša SEO agencija trebala bi raditi nešto s novcem kojeg ste im dali, stoga imate pravo pitati što su napravili do sad. Ovdje su neke od stvari koje je Vaša agencija trebala biti u mogućnosti pružiti u prvih mjesec dana:

  • • analiza Vaše Web stranice,
  • • optimizirati sadržaj na Vašoj Web stranici (on-page optimizacija)
  • • članci s linkovima na Vaše stranice koje su objavljene na drugim mjestima.
Kakav god slučaj bio morate se uvjeriti da oni nešto rade i da imaju dokaz za to.

2. Ne pitaju Vas ništa – SEO agencija koja radi dobar posao će trebati Vašu pomoć. Vi ste vlasnik Web-lokacije, tako da bi Vas trebali pitati za sljedeće:

  • • administratorski pristup Vašem CMS-u,
  • • administratorski pristup Google Analytics-u,
  • • pristup socijalnim mrežama i
  • • listu ključnih riječi.
Ako Vas ne pitaju ništa, moguće je da ne rade ništa ili da dodaju pokoji link na neke spam stranice te ono najgore postoji mogućnost da obavljaju štetne radnje za Vašu Web lokaciju.
 

3. Promet Vam je u padu – Nagli pad prometa, poput gubitka pozicije, mogao bi biti znak algoritamske kazne.


Grafički prikaz pada prometa
To može biti krivac Vaša agencija koja Vam radi SEO. Treba biti oprezan te pretpostaviti da nešto nije uredu te postavljati pitanja u vezi toga. Prvo treba saznati da li je došlo do kakvih promjena s algoritmom te da li je to razlog pada prometa. Zatim treba odrediti koje su točno promjene napravljene u tim danima ili tjednima kad je uočen pad te konačno dobiti sliku onog što je Vaša agencija napravila od Offsite poslova.
Preporučujem da s vremena na vrijeme provjerite Vaš promet na Vašoj Web lokaciji te reagirajte na vrijeme ako primijetite stalan pad.

4. Prikazujete se na pogrešne ključne riječi -  Trebali biste znati koje su vaše ciljane ključne riječi. Ideje možete potražiti na Google Analyticsu, kao i provjeriti na koje se ključne riječi organski prikazuje Vaša Web lokacija. Idite na Google Analytics – Acquistion – Keyword – Organic te pogledajte sami koje su to riječi.

Google Analytics postavke

Ako su se Vaše organske riječi znatno promijenile, treba reagirati i biti na oprezu, jer to se događa s razlogom. Ako primijetite da su stare visoko pozicionirane riječi izgubile poziciju, to je znak da nešto ne valja te može biti problematično. Treba provjeriti što se događa.

5. Primijetili ste sumnjivi backlink na Vašem link profilu – Jedno od mjerila koje također trebate gledati je link profil. Vaš link profil otkriva Google-u kako da Vas pozicionira. Ako se Vaš link profil poremeti, onda ste u problemima

Kako se poremeti link profil?  Poremeti se kada Vaša Web lokacija ima previše upitnih povratnih linkova koji su sa sumnjivih i spam Web stanica. Ako primijetite da na Vašem popisu povratnih linkova ima nerelevantnih Web lokacija kao što su lokacije na drugom jeziku ili lokacije sa sadržajem koji nije povezan s Vama niti u jednom dijelu, to znači da Vaša SEO agencija dodaje povratne linkove nasumce, umjesto da dodaje veze s povezanim temama i relevantnim sadržajem za Vašu Web lokaciju.

Pokažite Vašoj SEO agenciji popis sumnjivih veza prema Vašoj stranici i pitajte ih da li znaju otkud su oni došli. Ne znači da ćete dobiti iskren odgovor, ali znate da morate to popraviti i da je možda do problema došlo zbog Vaše SEO agencije.

Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer