Google Ads vs. Meta Ads - koji tip oglašavanja odabrati?

Usporedba Google Ads i Meta Ads

Objavljeno: 18.01.2024. | 6 minute čitanja

Kad je riječ o digitalnom oglašavanju, dvije platforme dominiraju tržištem: Google Ads i Meta Ads. Svaka od njih ima svoje posebnosti, a odabir odgovarajuće platforme može imati značajan utjecaj na uspjeh digitalne marketinške kampanje. 

Za početak moramo razjasniti kako je na obje platforme moguće ostvariti izvrsne rezultate, zbog čega se često preporučuje korištenje njihove kombinacije. No, za neke će brendove jedna od ovih platformi imati veći potencijal od druge, što je posebice važno za znati u slučaju skromnijih budžeta za oglašavanje. 

 

Usporedba Google Adsa i Meta Adsa

U nastavku donosimo usporedbu ključnih karakteristika ovih platformi: plasmana oglasa, ciljeva kampanje, targetiranja, formata oglasa, cijena i budžeta te analitike. 

1. Plasman oglasa

Google Ads omogućuje nekoliko oblika plasmana oglasa. Prvi oblik su search oglasi, koji se pojavljuju u rezultatima pretraživanja korisnika, što omogućuje dosezanje relevantnih korisnika koji aktivno pretražuju informacije. Drugi oblik su display oglasi, koji se prikazuju na partnerskim stranicama i Google Display Networku, koji uključuje milijune web stranica koje koriste Google AdSense. Također, tu je i prikazivanje video oglasa na YouTube-u. 

Meta Ads za plasman oglasa koristi primarno Facebook i Instagram, a postoji i mogućnost prikazivanja unutar mreže milijuna partnerskih mobilnih aplikacija koje postoje u sklopu Meta Audience Networka. 

 

Arbona search oglasa

prikaz search oglasa

 

Arbona display oglas
prikaz display oglasa

2. Ciljevi kampanje

U postavkama Google Adsa postoji mogućnost odabira cilja kampanje, no ovaj korak je opcionalan. Drugi korak podrazumijeva odabir tipa kampanje (Search, Display, Performance Max, Discovery…). Općenito govoreći, Google Ads je iznimno učinkovit za kampanje usmjerene na akciju, poput povećanja prodaje ili generiranja potencijalnih klijenata. Zahvaljujući sposobnosti ciljanja prema namjerama pretraživanja, idealan je za brendove koji žele privući korisnike koji su već u fazi donošenja odluke o kupovini. Također, može biti koristan za povećanje vidljivosti brenda, ali njegova stvarna snaga leži u ciljanju korisnika spremnih za kupnju.


Odabir tipa kampanje u Google Ads alatu

odabir tipa kampanje u Google Adsu 


 

Meta Ads uvjetuje odabir cilja kampanje (Awareness, Traffic, Engagement, App promotion…), koji je ujedno i tip kampanje. Generalno, Meta je izvrsno rješenje za kampanje usmjerene na izgradnju svijesti o brendu i angažman. Zahvaljujući sofisticiranom ciljanju na temelju interesa i demografskih podataka, Meta Ads može doprijeti do šireg spektra publike te stvoriti dugoročne odnose s potrošačima. Platforma je također učinkovita za promociju događanja i posebnih akcija, gdje je fokus na interakciji i dijeljenju sadržaja. Naravno, postoje i velike razlike unutar platforme - primjerice, ako su cilj kampanje konverzije, Facebook će svakako biti bolja opcija. Ako pak za cilj imate povećanje brand awarenessa, Instagram bi mogao biti bolji odabir. 


Odabir tipa kampanje u Google Ads alatu
odabir tipa kampanje u Google Adsu 

3. Ciljne skupine

Google Ads se ističe po ciljanju korisnika na temelju njihovih pretraživačkih upita. To znači da je moguće precizno ciljati korisnike koji aktivno traže kategorije proizvoda ili usluga iz ponude oglašivača. Ova platforma također omogućuje ciljanje na temelju geografske lokacije, uređaja i jezika, što pomaže prilagoditi kampanje specifičnoj publici. S obzirom na veliku količinu podataka koju Google posjeduje o svojim korisnicima, oglašivači mogu koristiti i remarketing kako bi ponovno ciljali one koji su već pokazali interes za njihove proizvode ili usluge.

Meta Ads karakterizira mogućnost dubokog i detaljnog ciljanja. Oglašivači mogu koristiti širok spektar demografskih informacija poput dobi, spola, obrazovanja i bračnog statusa kako bi definirali svoju ciljanu publiku. Dodatno, platforma omogućuje ciljanje korisnika na temelju njihovih interesa, hobija i ponašanja na društvenim mrežama. To znači da oglašivači mogu stvoriti vrlo precizne profile svoje ciljane publike. Uz to, tu je i vrlo korisna opcija lookalike publike, koja podrazumijeva formiranje nove publike slične postojećim korisnicima, s ciljem povećanja dosega kampanje.

 

4. Formati oglasa

Google Ads nudi raznolike formate, uključujući tekstualne oglase, slikovne oglase, video oglase i oglase za mobilne aplikacije. Ovi formati su prilagođeni različitim fazama procesa kupnje. Meta oglasi sadrže naslov, opis, glavni tekst, call to action i jednu ili više slika ili video.

Meta Ads ističe se svojim kreativnim i vizualno privlačnim formatima, kao što su stories, caorusel, video oglasi i interaktivni oglasi. Ovi formati su posebno učinkoviti za stvaranje angažmana i emocionalne veze s publikom. Google Ads sve češće podrazumijeva responsive oglase, koji kombiniraju vaše inpute (do 15 naslova, 4 opisa i vizuale) u tisuće različitih kombinacija, odabranih za svakog pojedinog korisika prema procjeni algoritma.  


Arbonin carousel oglas na Facebooku o Arbona digitalnoj knjižnici

primjer carousel oglasa na Facebooku
 

5. Cijena i budžeti za oglašavanje

Cijene na Google Ads mogu biti više zbog velike konkurencije, posebno za popularne ključne riječi. Budžeti se mogu prilagoditi, ali učinkovitost kampanje uglavnom ovisi o visini ulaganja.  Meta Ads obično nudi niže troškove po kliku (CPC) i veću fleksibilnost u budžetiranju, što ga generalno čini pristupačnijim za male i srednje poduzetnike. Kampanje se mogu optimizirati čak i s manjim budžetima.

Što se tiče postavki budžeta unutar platformi, Meta omogućuje postavljanje dnevnih i lifetime budžeta, dok Google ima samo opciju dnevnih budžeta postavljenih za vrijeme trajanja kampanje. Važno je znati kako dnevni budžet ne podrazumijeva maksimalnu, već prosječnu dnevnu potrošnju. To znači da dnevna potrošnja na Meta oglasima može biti do 25% veća od dnevnog budžeta, iako će unutar 7 dana kampanje ukupna potrošnja biti 7 dnevnih budžeta. S druge strane, dnevna potrošnja na Googleu može biti i do 100% veća od dnevnog budžeta, ali unutar 30 dana neće prelaziti 30.4 dnevnih budžeta. 

 

6. Analiza rezultata

Google Ads nudi napredne analitičke alate koji omogućuju detaljno praćenje konverzija, klikova, impresija i drugih ključnih metrika. Ovo pomaže oglašivačima da precizno mjere uspjeh kampanje i optimiziraju strategije. Uz nju se svakako preporučuje i praćenje rezultata u Google Analyticsu, koji je prilično kompleksan za korištenje, ali istovremeno pruža značajno više detalja o uspješnosti kampanje i ponašanja korisnika. 


Pregled osnovne analitike u Google Ads alatu
pregled osnovne analitike na Google Adsu

 

Meta Ads također pruža dobre analitičke mogućnosti, s naglaskom na mjerenje angažmana korisnika, dosega i interakcija. Analitika na Meti je intuitivna i pruža uvid u to kako publika reagira na oglase. 

Pregled analitike u Metipregled analitike na Meti

U svakom slučaju, eksperimentiranje s obje platforme može vam pružiti bolje razumijevanje koje od njih najbolje odgovara vašim poslovnim potrebama. Ne postoji jedno univerzalno rješenje u digitalnom oglašavanju, ali razumijevanjem ključnih razlika između Google Ads i Meta Ads, možete donijeti bolju odluku koja će pomoći u rastu vašeg poslovanja.

No, važno je znati kako eksperimentiranje podrazumijeva i neučinkovitu potrošnju budžeta, zbog čega je digitalno oglašavanje u velikoj većini slučajeva najsigurnije i najisplativije povjeriti stručnjacima. Slobodno nam se obratite za konzultacije i procjenu optimalne strategije oglašavanja za vaš brend!

 

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer