Česta pitanja

Internet marketing

Isplati li se oglašavanje na internetu?

Ako neko marketinško područje anulira jednu od najpopularnijih izjava u povijesti marketinga onda je to digitalni marketing. Naime, još u 19. st. John Wanamaker je izjavio:

“Polovicu svog potrošenog marketinškog budžeta spiskam, problem je jedino što ne znam koju polovicu.”

Uistinu, oglašavanje na internetu je donijelo revoluciju u cjelokupni marketinški mix. Bez obzira jesu li oglašivači donedavno bili orijentirani isključivo na offline, taktike i prednosti digitalnog marketinga prisilile su sve strane da prionu oglašavanju na internetu. Značajke digitalnog marketinga kao što su njegova mjerljivost, precizno targetiranje, fleksibilnost, niski troškovi i doseg široke publike sigurno potiču na pozitivan odgovor isplati li se oglašavanje na internetu.

Jedna od značajki digitalnog marketinga su niski troškovi.

Na kraju krajeva, prema izvještajima, 95% prihoda koje Google ostvaruje dolazi od online oglašavanja. Jednostavno, Google gotovo sav svoj prihod ostvaruje “iznajmljujući” svoje kanale oglašavanja kao što je Google AdWords, YouTube marketing i dr. Tako visok postotak mora nešto značiti!

No, ostavimo Google na kratko po strani i pogledajmo globalne statistike online marketinških budžeta. Promatrajući globalnu sliku, istraživanja pokazuju da će očekivana potrošnja na digitalno oglašavanje u SAD-u porasti za 15,9% ove godine. To je iznimno značaj porast te zasigurno odražava i trendove na našem području.

Kako bi još detaljnije odgovorili na pitanje isplati li se oglašavanje na internetu, pogledajmo 5 glavnih razloga zašto mislimo da je upravo ovaj marketinški oblik conditio sine qua non cjelokupnog marketinškog miksa.


5 RAZLOGA KOJI ODGOVARAJU NA PITANJE ISPLATI LI SE OGLAŠAVANJE NA INTERNETU


1) Uvid u podatke

Metrike i analitika dostupna kroz internet oglašavanje omogućuje fantastičan uvid u podatke koji pomažu u donošenju poslovnih odluka. Preko analitičkih alata za internet oglašavanje kao što je Google Analytics može se vidjeti gotovo sve - npr. koji oglasi su donijeli najviše leadova, koji su kanali oglašavanja optimalni, gdje se nalazi publika i koji su njihovi interesi… Štoviše, količina podataka koja je dostupna kroz digitalno oglašavanje predstavlja i problem za marketere - oni jednostavno imaju toliko podataka da ne znaju što s njima i kako ih obraditi. Ovo područje predstavlja jedan od najvećih izazova u digitalnoj budućnosti.


2) Precizno targetiranje

Poznavanje profila idealnog kupca je pretpostavka svake uspješne marketinške strategije, bez obzira radi li se o online ili offline oglašavanju. Znate li njegove demografske karakteristike, koji su njegovi hobiji, kako se ponaša na internetu? Online oglašavanje daje upravo prema ovim karakteristikama mogućnost targetinga i retargetinga idealnih kupaca u svim fazama njihovog customer journeya. Upravo će retargeting koji prikazuje oglase temeljem prijašnjeg angažmana pomoći prilikom identificiranja idealnog kupca. Nakon što ga se upozna, lako ga se i cilja kroz brojne alate koje pružaju lideri digitalnog oglašavanja kao što su Facebook i Google. Upravo zbog ove mogućnosti moguće je dostaviti pravi oglas u pravo vrijeme na pravom mjestu što ekstremno smanjuje troškove oglašavanja i povećava stope konverzije.


Među razloge za oglašavanje na internetu spadaju i uvid u podatke, te precizno targetiranje i dr.


3) Brand awareness

Internet oglašavanje je idealan kanal za privlačenje prometa na web stranicu te izgradnju svijesti o brendu. Upravo zbog preciznog i učinkovitog targetiranja publike moguće je doseći one korisnike koji imaju najveću vjerojatnost za angažman s brendom te za krajnju profitabilnu akciju. Taktike internet oglašavanja omogućuju povezivanje brendova s publikom, stvaranje dugoročnog i lojalnog odnosa te uspostavljanje emotivne veze. Ovo sve poboljšava svijest kupaca o brendu zbog čega će korisnici opetovano koristiti njegove proizvode i usluge.


4) Niski troškovi

Kanali digitalnog marketinga su iznimno troškovno učinkoviti za marketere. Zbog logike oglašavanja na kanalima kao što je Google AdWords i Facebook marketing, s budžetima se iznimno lako upravlja te ih se kontrolira tako da se nikada ne potroši više nego što se i namjerava. Budžeti se također lako prilagođavaju, smanjuju i povećavaju preko odabira količine oglasa, lokacije, učinka i potražnje. Osim što su budžeti za online oglašavanje iznimno transparentni zbog jasne i dostupne analitike, digitalni marketing je puno jeftiniji od tradicionalnih marketinških kanala kao što su radio, TV ili print materijali.


5) Široki reach i potencijal za angažman

U Hrvatskoj je gotovo 2 milijuna aktivnih Facebook korisnika, dok taj broj u svijetu doseže 1,8 milijardi. To je iznimno velika potencijalna publika. Danas korisnici sve manje gledaju TV, a sve više remena provode na računalima slušajući glazbu, gledaju videe i čitajući online vijesti. U kontekstu reacha, mogućnosti online kampanja su praktički neograničene - moguće je imati oglase aktivne 24 sata svaki dan.
Kada se i dosegne željeni broj korisnika, njihov je angažman jasno vidljiv. S online oglašavanjem moguće je jasno vidjeti točnu razinu korisničkog engagementa te gdje žive i kako se ponašaju upravo oni korisnici koji se najviše angažiraju oko sadržaja poduzeća ili brenda.

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer