Česta pitanja

Internet marketing

Kako smanjiti bounce rate s web stranica?

Bounce rate je stopa odskakanja s web stranice. Drugim riječima, Bounce rate predstavlja postotak dolaska online korisnika na vašu web stranicu i odlazak s iste bez ikakve aktivnosti na njoj.

Zašto je važno smanjiti Bounce rate?

Smanjite stopu odskakanja s web stranica

Kada web stranica ima manji Bounce rate to predstavlja jaču vezu s korisnikom, veći angažman od strane korisnika te rast prihoda. Visoka stopa napuštanja početne ili bilo koje odredišne web stranice znak je slabog korisničkog iskustva, što na kraju cijele ove priče nikom nije u interesu. Ni online korisniku, ni vama.

Evo tri najpopularnija načina za smanjenje stope odskakanja.

1. ​Definirajte i stavite fokus na pravu online publiku

Prvo što bi se morali zapitati je tko je vaša ciljana publika i tko će željeti čitati sadržaj na vašem webu

Iako je ovo dosta zahtjevan korak jer, realno gledajući, teško je točno definirati tko će nas voljeti, a tko ne, no poznavanje publike predstavlja ključ smanjena Bounce ratea na vašoj stranici. 

Pitate se zašto? 

Ciljana publika je ona koja će s guštom čitati vaš online sadržaj i koja će s još većim veseljem posjećivati vaše web stranice ako pronađe relevantne informacije.

Ako pogrešno definirate publiku, tada će na vašu stranicu dolaziti oni koje vaš sadržaj uopće ne interesira. A ako ih ne interesirate, to znači da će u roku kad si rekao keks, napustiti vašu stranicu. I eto Bounce Ratea!

Primjerice, prodavač ste ženskih cipela i imate svoj web. Optimizirajte SEO ključne riječi vezane uz prodaju ženskih cipela. Ideja je da posjetiteljice koje su u Googleu pretraživali cipele budu zadovoljni vašim odgovorom. Dakle, ako prodajte ženske cipele, čemu ciljati na muškarce i djecu?

2. Zaplijenite pažnju posjetiteljima koji prvi puta dolaze na vašu stranicu

Bounce rate s web stranica

Svaki online posjetitelj želi imati odlično korisničko iskustvo. Pogotovo ako se radi o posjetiteljima koji po prvi puta dolaze na vašu stranicu. Prilagodite stranicu njima!

Što to znači?

Odmah ih prvom prilikom pozdravite, ponudite im online korisničku podršku i besprijekorno intuitivnu navigaciju.  

Kako smo se već ranije osvrnuli na ženske cipele, privucite posjetitelje koji su prvi puta na vašoj web stranici raznim popustima i posebnim ponudama za prvu kupnju. 

Odlična taktika je i integrirati pop-up prozor koji će iskočiti odmah čim posjetitelji žele napustiti web stranicu. Obavijestite posjetitelje da imate odličnu ponudu s još boljim popustima i nagovorite ih da ostanu još malo na web stranici :)

3. Budite Mobile-Friendly
 

Vrlo je jednostavno. Danas su mobiteli preuzeli sve! Kupujemo preko njih, gledamo vremensku prognozu, čitamo novine i svašta pretražujemo!

Svaka web stranica mora biti responzivna, odnosno dizajnom prilagođena mobilnim uređajima. Ako vam stranica nije optimizirana za mobitele postoji mogućnost visokog Bounce ratea.

Pitate se zašto?

Jer vaši posjetitelji neće imati živaca pregledavati web stranicu koju ne samo da moraju scrollati dolje-gore, već je i prstima moraju premještati lijevo-desno. Zatvorit će vašu stranicu i to je to. Neće vas htjeti posjetiti niti na desktopu! 


Ovo su bili samo neki od savjeta kako smanjiti Bounce rate. Postoji još puno puno načina, a mi bismo ih mogli nabrajati u nedogled.

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli. Sretno s optimiziranjem vaše web stranice! 
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer