Česta pitanja

Optimizacija za tražilice

Koliko je vremena potrebno za napredak u pozicioniranju ključnih riječi?

Jednu od najvećih uloga u kupovini, odnosno ponudi proizvoda ili usluga preko interneta imaju Google AdWords oglasi koji se postavljaju preko ključnih riječi. Internet pretraživači preko kvalitetnih ključnih riječi dolaze do oglasa i prikazuju ga klijentu, ali samo onom klijentu koji je zainteresiran za taj proizvod. Također, budžet koji će biti potrošen na internet oglašavanje određuje se unaprijed, a naplaćuje se samo onaj oglas na kojeg klijent klikne.

Internet tražilica, u ovom slučaju Google, je pretraživač koji koristi niz metoda kako bi se odredilo koje stranice će biti prikazane i kojim redoslijedom. Točne formule za što bolje pozicioniranje web stranice nema, no postoji nekoliko načina koji mogu poboljšati ranigiranje. SEO optimizirana web stranica ključ je uspjeha.

Za dobar Google rank nisu važne samo ključne riječi već je li sadržaj kvalitetno napisan, je li zanimljiv čitateljima i hoće li se oni ponovno vraćati na tu web stranicu. Jedan od sljedećih važnijih faktora prema kojima će Google pozicionirati Vašu web stranicu su hyperlinkovi. Google gleda linkove unutar stranice koji vode na vanjske stranice, ali i linkove koji sa drugih popularnih stranica vode na Vašu. Sljedeće što je važno za Google rank su društvene mreže i konstantna aktivnost na njima, a posebna se pažnja pridodaje Google+ društvenoj mreži. Prilikom pisanja ključnih riječi preko kojih će klijent preko Internet pretraživača doći do Vaše web stranice važno je da su one kvalitetne, odnosno da je konkurencija za određenu ključnu riječ niska, a broj mjesečnih pretraživanja što veći.

Vrijeme koje je potrebno da ključne riječi, odnosno web stranica bude što bolje pozicionirana na Internet pretraživačima ovisi upravo o navedenim faktorima. Što su ti faktori bolje i kvalitetnije napravljeni, biti će potrebno nekoliko dana da Google indeksira sadržaj i već kroz par dana vaša stranica može biti na vrlo visokoj poziciji. Naravno, da tako i ostane potrebno je redovito nadopunjavati internet stranicu zanimljivim i korisnim sadržajem koji je jednako tako i kvalitetno napisan pridržavajući se SEO pravila. Ukoliko se stranica ne obnavlja vrlo je vjerojatno da će nakon nekog vremena izgubiti dobru poziciju, a moguće je da će je internet pretraživači u potpunosti ukloniti.

Elena Majer