Česta pitanja

Google Analytics

Liste posjetitelja za remarketing u Google Analyticsima

Google Analytics nudi mogućnost kreiranja popisa korisnika koji su napravili određeni tijek akcija na vašoj web stranici. Dinamički remarketing omogućava prikazivanje oglasa onim  korisnicima koji su posjetili vašu web stranicu. Tako možete prethodnim posjetiteljima servirati oglase proizvoda ili usluga koje ih zanimaju i koje su klikali.

Google Analytics Arbona

Ovo je sažetak najbitnijih značajki listi posjetitelja za dinamički remarketing koje omogućuje Google Analytics. Ako ste htjeli brzo i jednostavno objašnjenje ili ste tražili definiciju koju ćete koristiti u svom izlaganju, to će biti dovoljno. 

Za sve vas koji želite razumjeti kako stvarno funkcionira proces kreiranja listi, kakve one mogu biti i saznati korisne savjete, nastavite čitati. 

Google Analytics je moćan alat koji bilježi sve detaljne informacije o korisnicima vaše web stranice. Možete vidjeti tko posjećuje web stranicu, kolika je stopa napuštanja stranice, ali i puno više. 

Kako se ne bi pogubili u svim mogućnostima koje nam Analytics nudi, vratimo se na definiranje publike za remarketing

Kreiranje publike se izvodi u Admin panelu Analytics računa. 

Listu možete kreirati prema korisnicima koji su napustili proces konverzije

Korisnicki put na web stanici - klik mapa - tijek akcija

Primjer tijeka korisničkih akcija može biti: Početna stranica > Stranica specifične usluge.

Kada u Analyticsima označite korisnike koji su napravili ovaj korak, ali nisu npr. zatražili ponudu, možete im se obratiti personaliziranom porukom. Možete izraditi publiku za svaku fazu korisničkog putovanja (eng. customer journey) ili za svaku uslugu. 

Kako bi se obratili samo korisnicima koji još nisu izvršili konverziju uključite korisnike koji su izvršili sve prethodne korake, a isključite one koji su zatražili ponudu. Tako bi postavljanje funkcioniralo u našem primjeru. 

Tako kreirane liste možete koristiti u kreiranju Google Ads oglasa. Mogućnosti je mnogo. Na vama je samo da odaberete ciljane korisnike ili još bolje, agenciju koja će za vas napraviti sav ovaj mukotrpan posao.

Arbona je agencija za digitalni marketing s Google Analytics Certified Partner oznakom te također imamo Google Analytics Certified Individual zaposlenike.

Možete kreirati listu s korisnicima koji su posjetili bilo koju stranicu na vašem webu

Analytics liste za remarketing

Ovo će funkcionirati samo ako svaka stranica ima jedinstven naslov (url). 

Recimo kako vaša web adresa privlači velik promet, ali ne ostvarujete dovoljan broj konverzija. U tom slučaju korisnicima možete pružiti dodatne informacije o vašem proizvodu ili usluzi. Ispričajte im o pogodnostima korištenja vaše usluge, što mogu dobiti ili zašto odabrati baš vas. 

Možete se odlučiti i za drukčiji pristup pa korisnicima približiti vašu tvrtku kroz vaše zaposlenike. Umjesto klasičnih opisa usluga, u njih dodajte podatke o vašim zaposlenicima. Naravno, za ovako nešto morate imati njihov pristanak. 

Lista za remarketing može sadržavati samo vrijedne korisnike

Vrijedni posjetitelji web stranica - izvrsavaju vise konverzija

Što vama znači vrijedan korisnik ne mora odgovarati definiciji vrijednog korisnika neke druge web stranice. 

Recimo kako su to najčešće korisnici:
    
  • koji su izvršili očekivanu konverziju
  • 
  • izvršili su je više puta
  • 
  • pokazali su interes za ekskluzivne usluge. 

Kako su sami već pokazali velik interes za vaše usluge ili proizvode svakako želite nastaviti komunikaciju s njima. Zamislite kupca koji je ušetao u vašu fizičku trgovinu, a znate kako je prije mjesec dana kupio neki skupocjeni artikl. Kako ćete se odnositi prema njemu? Sigurno ga nećete zanemariti i pustiti da sam luta prodajnim prostorom. Isto je i s web kupcima. 

Google Analytics vam to omogućuje. Zašto ne biste iskoristili ovakvu mogućnost?

Ako već niste, kreirajte Analytics račun i unovčite vaše prisustvo na internetu. Ako trebate bilo kakvu pomoć ili želite da se mi pobrinemo za ovaj dio vašeg poslovanja, obratite nam se. Rado ćemo vam pomoći. 
Elena Majer