Česta pitanja

Optimizacija za tražilice

Što predstavlja broken links ili “pucanje linkova”?

Neispravne poveznice (broken links) su poveznice koje ne rade pri čemu se stranice ne prikazuju ispravno korisnicima. Nekoliko je mogućih razloga zašto neki link (poveznica) ne radi, a to su:
    
  • web stranica nije dostupna
  • 
  • web stranica je premještena na drugu URL adresu bez dodavanja preusmjerenja
  • 
  • promijenjena je cijela struktura URL adrese

Ako pristupite poveznici koja nije ispravna, možete vidjeti pogrešku 404 ili poruku koja objašnjava kako tražena web stranica nije dostupna. Radi poboljšanja korisničkog iskustva, poželjno je kreirati custom 404 stranicu koja će korisnicima jasno dati do znanja da se radi o stranici koju nije moguće prikazati, ali isto tako i ponuditi dodatne opcije poput odlaska na početnu stranicu, pregleda najprodavanijih proizvoda i slično.

Ovaj element je jako važan i što se tiče SEO optimizacije. Naime, poveznice do web mjesta i poveznice unutar web mjesta mogu utjecati na to gdje se web stranica svrstava u rezultatima pretraživanja i zbog toga neispravne poveznice trebalo bi ukloniti ili ažurirati.

Također, broken links predstavlja NE za Google. Uklanjanje takvih poveznica s web stranice može poboljšati korisničko iskustvo i olakšati otkrivanje sadržaja na vašoj web lokaciji. S druge strane, web stranice s puno neispravnih poveznica mogu sugerirati da je riječ o niskoj kvaliteti same web stranice što je jedan od faktora rangiranja u organskim rezultatima tražilice.

Pročitajte i 5 najčešćih pogrešaka u Google Search Console koja vam može dati detaljan uvid u “zdravlje” vašeg web mjesta.
 
Elena Majer