5 savjeta kako napisati kvalitetan blog

Savjeti za pisanje blogova i sadržaja

Objavljeno: 27.06.2023. | 4 minute čitanja

Sadržaj je danas jedan od ključnih dijelova izgradnje snažne online prisutnosti. Stvaranje i distribucija sadržaja s ciljem povećanja prometa i podizanja svijesti o brendu poznato je kao content marketing. Ujedno je i jedna od najboljih strategija za širenje sadržaja vaše tvrtke. 
Redovitim objavljivanjem kvalitetnog i poučnog sadržaja možete privući nove posjetitelje na web stranicu, kao i dati svojoj web stranici šanse za rangiranje u relevantnim rezultatima pretraživanja. 

Primjenom dobrih taktika, vaš blog može privući i zadržati vaše idealne čitatelje. Donosimo vam 5 savjeta kako napisati dobar blog.

1. Istražiti temu i napraviti koncept

Prilikom traženja teme, probajte se staviti u kožu čitatelja. Pišite na način da prvo postavite neka od sljedećih pitanja i probate odgovoriti na ista:

  • Što mogu ponuditi čitatelju kroz ovaj blog?
  • Hoće li sadržaj biti relevantan i kvalitetan?
  • Hoću li s ovim blogom riješiti problem čitatelja?
Obratite pažnju na sve probleme i nedoumice koje bi mogle mučiti vaše čitatelje i ponudite im kvalitetan blog. Odredite moguće podnaslove te napravite strukturu bloga. Unaprijed pripremljeni koncept će vam olakšati pisanje bloga. 

Imajte i na umu da ljudi često pretražuju tako da postave pitanja - kako, kada, zašto, koliko, gdje i slično. 

Ako niste sigurni za temu, ili s kojim se sve problemima susreću čitatelji, pitajte. Prije pisanja bloga možete napraviti anketu na društvenim mrežama te na taj način saznati što bi moglo zainteresirati čitatelje. 

2. Optimizirati članak te provjeriti moguće gramatičke pogreške

SEO optimizacija je ključna za dobro pozicioniranje na rezultatima pretraživanja i jedan od ključnih faktora za uspjeh vašeg bloga. 

Obratite pažnju na pisanje privlačnih i uvjerljivih naslova koristeći strateške ključne riječi koje su relevantne za temu. Tu se opet trebate staviti u kožu čitatelja. Bi li vas čitatelji pronašli ako bi googlali “5 savjeta kako napisati dobar blog”? 
Napravite popis svih riječi ili fraza koje bi čitatelji mogli upotrijebiti da pronađu vašu tvrtku i rješenja koja nudite. To su ključne riječi i ključne fraze koje želite često koristiti na svom blogu. U pretraživanju ključnih riječi mogu vam pomoći neki od sljedećih alata:

Više o SEO optimizaciji možete pročitati u našim prethodnim blogovima, koji se nalaze na: Arbona Blog - SEO

Uz SEO optimizaciju, provjeravanje napisanog sadržaja je uvijek potrebno, kako prije objavljivanja bloga tako i nakon. Pogreške se dogode, no bitno je primijetiti ih na vrijeme, jer čitateljima nije potrebno puno da bi napustili vaš blog. Nekad to može biti upravo zbog gramatičkih grešaka ako se provlače kroz cijeli blog. U online svijetu riječi su sve što imate, stoga se potrudite napisati zaista kvalitetan, poučan i ispravan blog. 
 

3. Uključite slike, infografike ili videa u blog

Ako želite pobliže objasniti određeni odlomak odnosno poantu odlomka, uključite vizualni sadržaj. Slike vizualno razbijaju tekst članka, što ga čitateljima čini lakšim za pregled. 

Ako u blogu navodite istraživanje ili statistike, uvrstite grafikone i dijagrame koji će vizualizirati te podatke. S druge strane, blogove možete pretvoriti u video format. Primjer videa možete pogledati na našoj stranici: Arbona video edukacije

Jednostavno, vizualni sadržaj pomaže da vaš blog bude još relevantniji.
 

4. Podijelite blog na društvenim mrežama ili pošaljite newsletter

Kako biste privukli više čitatelja na vaš blog, podijelite ga na društvenim mrežama. Objavljivanje bloga možete zakazati i unaprijed koristeći jedan od najpopularnijih alata - HootSuite. 

Drugi način promoviranja bloga bi bio kroz newslettere, koji su također učinkoviti za izgradnju odnosa. Cilj je da korisnici ostanu informirani i povezani čak i kada ništa ne kupuju.

5. Redovno ažurirajte blog

Ne zaboravite i povremeno ažurirati blog s novim informacijama kako bi konstantno bio na visokoj poziciji na rezultatima pretraživanja. Pratite što se događa s temom koju ste napisali, pratite trendove. Kroz alat Google Trends možete dobiti informacije o najnovijim trendovima, a te informacije mogu biti izrazito korisne za planiranje budućeg sadržaja.

I najvažnije, pratite način na koji čitatelji komentiraju ili dijele vaš sadržaj, te po prilagodite isti. 
 

Zaključak

Redovito objavljivanje kvalitetnih blogova je jedno od najboljih ulaganja u dugoročnu održivost vaše web stranice. 

Naravno da svaka tvrtka ima različitu ciljanu skupinu, no jedno pravilo vrijedi za sve - a to je jednostavnost i logičan slijed bloga. Bitno je da čitatelji razumiju ono što ste napisali i da dobiju osjećaj da se obraćate upravo njima.
 

Ako želite da vaš blog bude dobro pozicioniran u rezultatima pretraživanja ili trebate savjet vezan uz ovu tematiku, obratite nam se

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer