Česta pitanja

Google Data Studio

Kako iskoristiti Google Data Studio napredne funkcije?

Nakon što smo u prijašnjim postovima objasnili što je to Google Data Studio, kako ga koristiti te koji su predlošci dostupni za Google Data Studio, u nastavku donosimo 6 tehnika pomoću kojih možete iskoristiti Google Data Studio napredne funkcije.

1. Rad sa stranicama

Prva funkcija koju ćemo proći omogućuje prikaz više nadzornih ploča izvješća u jednom Data Studio izvješću. One su veoma korisne i jednostavne za implementaciju u Data Studio. Postoje dva izbornika za rad sa stranicama. Jedan se nalazi u glavnoj traci, kao što se može vidjeti na slici ispod.

Screenshot at sij 31 14-54-42.png

Drugi izbornik se nalazi u kontrolnoj stranici widgeta u gornjem lijevom kutu na nadzornoj ploči.

Screenshot at sij 31 14-57-15.png

Glavna alatna traka je puno šira, ali omogućuje navigaciju kroz sve stranice isto kao i dodavanje novih. Pomoću ove alatne trake možete duplicirati stranice. To je praktična značajka ako postavite stilove na prvu stranicu, tada se oni mogu lako replicirati.

Opcija “Current page settings” omogućuje vam da odredite izvor podatak za stranicu i kontrolu sheme boja pozadine.

Screenshot at velj 01 07-20-07.png

2. Dodavanje i filtriranje podataka na razini stranice

Navedena funkcija omogućuje dodavanje izvora podataka na razini stranice, a ne pojedinačno za svaki grafikon. Prednosti korištenja je ta što možete primijeniti filtere koji će se moći implementirati na sve grafikone i/ili stupce na toj stranici.

Ako koristite filtere na razini stranice, a zatim želite dodati grafikon nefiltriranih podatka, tada možete uključiti “Inherit Filters” opciju na dnu trenutnih mogućnosti grafikona koja se nalazi na bočnoj traci. Na taj način ukloniti će se filtri na razini stranice, ali samo za taj specifičan grafikon.

Untitled design-5_Fotor.png

3. Dodavanje “Data Range” filtera

Iduća napredna fukncia Data Studio izvješća je “Data Range”. Spomenuta opcija pozicionirana je na gornjem desnom kutu na glavnoj alatanoj traci.

Screenshot at velj 01 07-31-42.png

Kako bi odabrali “Date Range” filter, odaberite ikonu i povucite oblik u svoj izvještaj u koji je  želite postaviti. Prema zadanim postavkama filter će se primjeniti na sve grafikone i tablice na vašoj stranici.

Ako ne želite primjeniti na sve grafikone, tada možete ograničiti “Data Range” za rad samo s jednim grafikonom ili za određene, odabrane ljestvice.
Grupirajte elemente grafikona zajedno s filterom “Data Range”, tako da ih sve istaknete istodobno, i na taj način filter će se primjenjivati samo na one grupirane elemente. Da bi grupirali elemente potrebno ih je sve označiti, zatim desnim klikom odaberite opciju “Group”, odnosno na izborniku “Arrange menu” odaberite “Group”.

4. Dodavanje “Filter Controls”

Veoma praktična i korisna funkcija koja je ponuđena u Data Studio alatu je “Filter Controls” i nalazi se na kraju glavne alatne trake.

Screenshot at velj 01 07-43-43.png

Opcija “Filter Control” omogućuje korisniku da sažme podatke koji će prikazati u grafikonima na konačnom izvješću.

Slijedeći primjer prikazuje kako dodati “Filter Control” za kategoriju “Device”, tako da korisnici mogu odabrati stolna računala, tablete i/ili mobilne podatke u izvješću.

“Filter Control” dodaje se na isti način kao i “Data Range”, odabirom ikone i povlačenjem u željeni izvještaj.

Ovdje postoje dvije opcije bočnih izbornika, “Data” i “Style”. Prvi izbornik je “Data” i tamo možete pronaći sljedeće:

Screenshot at velj 01 07-50-24.png

  
 1. “The Data Source” - ovaj dio se najčešće ne mijenja jer je unaprijed postavljen u skladu s postavkama stranice.
 2. 
 3. “The Dimension of Control Filter” - to je opcija koja se prikazuje korisnicima kako bi saželi podatke koji će se prikazivati u izvješćima. U primjeru na slici odabrana je “Device Category” koja omogućuje korisnicima da odaberu stolna računala, tablete ili mobilne podatke u izvještaju.
 4. 
 5. “Metric” -  metrički podaci koji će se pojavljivati u izvještaju.
 6. 
 7. “Order” - redoslijed razvrstavanja i broj opcija koje će se prikazivati. Prema primjeru, opcije su poredane od najviše do najniže i prema broju sesija.

Izbornik “Style” nudi sljedeće:
 

  
 1. Potvrdni okvir kojim određujete da li je “Control Filter” prošireni ili ne. Općenito, uvijek se odabire prošireni oblik, osim kada imate mali broj opcija u “Control Filter”.

Preostale opcije u izborniku “Style” odnose se na formatiranje npr. pozadina, pa ako želite slobodno istražite što vam se sve nudi.

Kao i “Data Range”, “Control Filter” se primjenjuje na sve vaše elemente grafikona na stranici, a ukoliko to želite promijeniti tada ih grupirajte.

5. Elementi na razini izvještaj i elementi na razini stranice

Za izvještaje s više stranica, svaki element može se postaviti tako bude prisutan na razini izvještaja ili na razini stranice. Elementi na razini izvještaja dupliciraju se na sve stranice izvješća i to u istom položaju na svim stranicama. Dakle, ovo je korisno za zaglavlja i podnožja ili ako imate važan KPI Scorecard koji želite prikazati na svakoj stranici.

Za pristup ovoj mogućnosti, kliknite desnom tipkom miša na element koji želite kopirati na stranice i odaberite posljednju opciju “Make report-level”.

Screenshot at velj 01 08-13-49.png

6. Izrada proračunskih polja

Za kraj ćemo proći kroz korake za kreiranje novih proračunskih polja podataka za korištenje u grafikonima i izvješćima. Na taj način možete dodati nova polja u skupu podataka, koja ste stvorili pomoću prilagođenog obračuna s postojećim podatkovnim poljima.

Prvo se kreiraju proračunska polja koja prvo prikazuju “Medium dimension”. To se postiže tako da se primjeni osnovna formula za “Medium” dimenziju. Na slici možete vidjeti kako izgleda tablica sa standardnom “Medium” dimenzijom:

Screenshot at velj 01 08-22-45.png

Vidljivo je kako različite kategorije u “Medium” stupcu prikazuju neke riječi s velikim početnim slovom, a neke s malim. To je popriličan nered kojega ćemo malo dovesti u red.

Pod izvorom podataka u postavkama stranice, kliknite na ikonu za uređivanje s desne strane izvora podataka:

Screenshot at velj 01 08-25-20.png

Time se otvara podajući izbornik koji prikazuje sva trenutna polja u vašim podacima. Ovdje možemo dodati nova proračunska polja, koja će potom biti dostupna za korištenje u našim grafikonima i stupcima. Kliknite na mali plavi “+” iznad trenutnog popisa polja za dodavanje novog:

Screenshot at velj 01 08-26-50.png

Proračunskom polju dodajte naziv kako bi ga kasnije lako pronašli i dodajte željenu formulu:

Screenshot at velj 01 08-33-32.png

Kliknite na “Create Field” na desnoj strani, a Google će dodati novo proračunsko polje za popis polja u skupini podataka:

Screenshot at velj 01 08-34-56.png

Od sada je ovo polje dostpuno za korištenje u vašim grafikonima i stupcima.

Kreirajte novu verziju izvorne tablice, ali zamijenite “Medium” sa “Upper Medium” (označava novo proračunsko polje).

Screenshot at velj 01 08-37-38.png

Vaša tablica izgleda puno bolje, zar ne? No, jeste li primjetili da je nešto drugačije? U novoj tablici postoji puno manje unosa jer su prethodne razlike, npr. “newsletter” i “Newsletter” iz prvog primjera, prikazani kao jedno, tj. i “NEWSLETTER” budući da su sada jednaki.

Screenshot at velj 01 08-42-50.png

Isprobajte ove napredne funkcije Google Data Studia kako bi vaše proračunske tablice poprimile novi izgled, a korisnicima omogućili jednostavnije čitanje izvješća. U sljedećem postu pišemo o Google Data Studio izvještajima.

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer