Koliko dugo traje SEO optimizacija?

Objavljeno: 15.01.2016. | 3 minute čitanja

„Koliko dugo traje SEO optimizacija?“ ili „Kada ću doći na prve pozicije?“ pitanja su koja mnogi korisnici postavljaju. Frustrirajuće je to, što je odgovor „zavisi“, ali to je istina. O čemu to zavisi? Zavisi o tome koliko je vaša web stranica trenutno popularna, koliko je optimizacije već odrađeno, u kojem je stanju vaša web stranica, koliko ima sadržaja, te mnogo drugih faktora. Odgovor koji ćete često čuti može biti da prvi rezultati dolaze između 4. i 6. mjeseca optimizacije. To je uglavnom točno jer rezultati ne dolaze preko noći. SEO optimizacija dugoročan je posao ali na kraju višestruko isplativ.
 
Zašto traje toliko dugo?
Optimizacija stranice dugoročan je posao. Google algoritam koji je zadužen za provjeru web stranica sve je napredniji, te provjerava i ocjenjuje preko 200 faktora koji mogu utjecati na poziciju na tražilicama. Stranica se optimizira prema Googleovim smjernicama kako bi algoritam mogao to primijetiti i dodijeliti nam bolju poziciju. Jedan od važnih faktora je i vremenski period u kojem se radi optimizacija. U nastavku je primjer projekcije po mjesecima što se događa i što se očekuje od optimizacije:

Prvi mjesec: u prvom mjesecu optimizacije radi se kompletna analiza da bi dobili što bolji i precizniji uvid u trenutno stanje vaše web stranice. Analizom se dobiva uvid u probleme koji se nalaze na Web stranici koji koče bolje rangiranje i veći organski promet. Da bi kampanja bila uspješna potrebno je izraditi dugoročan plan radnji da bi se postigli što efikasniji rezultati i da bi se potrebne izmjene implementirale u točno odgovarajuće vrijeme. Dobro razrađen plan donosi uštedu vremena i povećanje produktivnosti.

Drugi mjesec: Počinje se raditi tehnički dio optimizacije, a to je prilagodba vašeg weba prema Google pravilima. Rade se izmjene koje su bazirane na prethodnim analizama. Pravilno strukturiran sadržaj s odgovarajućim ključnim riječima te odgovarajućim brojem ponavljanja ključne riječi je najbitniji element koji može najviše doprinijeti povećanju organskog prometa.

Treći mjesec: Započinje linkbuilding kampanja koja doprinosi boljem rangiranju Web stranice za određene ključne riječi. Kreira se listu potencijalnih Web stranica koja se sužava samo na najrelevantnije Web stranice koje zbog sličnosti sadržaja najviše odgovaraju za linkbuilding kampanju.

Četvrti mjesec: U četvrtom mjesecu može se primijetiti povećanje organskog prometa i nešto bolje pozicije. Nastavlja se raditi linkbuilding, te se pišu novi blog tekstovi, članci itd.

Peti mjesec: Organski promet sve je veći, povećava se i društvena aktivnost što u konačnici uvelike doprinosi boljem rangiranju. To rezultira pojavljivanju prirodnih linkova koji se sami generiraju.


Šesti mjesec: Pozicije web stranice rastu, kao i organski promet koji vodi do sve više konverzija. Nastavlja se optimizacija kako bi pozicije dodatno porasle ili kako bi se zadržale pozicije.
Na grafu prikazan je rast organskog prometa jedne web stranice koja je radila optimizaciju godinu dana, te im se trud višestruko isplatio.

Grafički prikaz rasta organskog prometa
 
Nemojte prestati s optimizacijom prerano!
Mnogo korisnika ne shvaća koliko vremena i novaca treba da bi se obavila optimizacija web stranice. Uspjeh unutar prva tri mjeseca rijetko je vidljiv čak i ako imate veliki SEO budžet. Susreo sam se s mnogo korisnika koji su radili optimizaciju 2-3 mjeseca, te ako se nije pojavio rezultat bi prestali s daljnjom optimizacijom. Takvi korisnici ušli su cijelu priču s nerealnim očekivanjima. Ako ne možete pokriti SEO budžet za 6 do 12 mjeseci, tada nema smisla raditi optimizaciju jer bi to bio bačen novac, kojeg se može bolje iskoristiti u neke druge svrhe. SEO optimizacija ima najveći povrat ulaganja ako se radi dovoljno dugo s adekvatnim budžetom.
Podijeli na:
Elena Majer