Česta pitanja

Internet marketing

Mijenjaju li se trendovi u području digitalnog marketinga?

Jedina konstanta u digitalnom marketingu je promjena. Trendovi se uvijek mijenjaju, a najnoviji uključuju analizu big data, unaprijeđeni email marketing i stvaranje pametnog sadržaja. Stvaranje sadržaja od strane korisnika još je jedan trend u digitalnom marketingu, a sve to neće biti moguće bez shvaćanja da iza statistika i lajkova stoje ljudi. 

Trendovi u digitalnom marketingu

Nema sumnje, u svijetu digitalnog marketinga nikad ne nedostaje uzbuđenja i iznenađenja. Koje tehnologije dominiraju i kako će se razvijati trendovi u budućnosti?

Nećemo gledati u kristalnu kuglu, zbrojit ćemo dva i dva. To će biti dovoljno. Smjer u kojem digitalni marketing ide fokusirat će se na razvijanje ove 4 komponente:
    
  • Big data
  • 
  • Biheviorizam
  • 
  • Email marketing
  • 
  • Content marketing

Big data

Amaliza podataka bitan je trend u digitalnom marketingu

Big data sigurno nije buzzword ovog mjeseca, pa čak niti godine. Nije novost da različite baze podataka prikupljaju podatke o našim online aktivnostima. Svatko od vas prati neku seriju na Netflixu, ima Facebook ili Instagram profil. Ako ništa drugo koristite Google Maps!

Trendovi pokazuju kako tvrtke ulažu sve veći dio svojih prihoda u analizu podataka, a sve kako bi poboljšali korisničko iskustvo i ostvarili vlastite ciljeve. 

Kako interpretirati ogromne količine podataka, to je zadatak koji se našao pred oglašivačima. Nije dovoljno znati da se obraćate publici s određenim demografskim osobinama, bitno je te osobine staviti u kontekst trenutnog stanja pojedinca. “Kako se osjećate?”, “Što vam je na umu?” i slična pitanja nikako nisu slučajna. Ako ste pogledali epizodu Stranger Thingsa ili Black Mirrora znate što sa sobom može donijeti analiza big data. Još kada u to uključimo personalizaciju - što nas čeka?

Više nego ikada prije bitno je imati na umu korisničko putovanje (customer journey)  pri kreiranju proizvoda ili usluge.

Sada kada na umu imamo čovjeka - dolazimo do druge bitne komponente za nadolazeće trendove u digitalnom marketingu. 

Biheviorizam

Biheviorizam je pristup koji stavlja ponašanje online korisnika na prvo mjesto

Biheviorizam je pristup u psihologiji koji se temelji na tvrdnji da je ponašanje zanimljivo i vrijedno znanstvenoga istraživanja. A pogađate što je onda online biheviorizam?

Masovni pristup koji nam omogućuje digital kao kanal s vremenom je donio jednu manje pozitivnu stranu - otuđenje. Korisnici su promatrani kao lajkovi, brojevi i dijelovi statistike. Nekada je takav pristup bio dovoljan, ali danas se očekuje i treba puno više. Novi trendovi u digitalnom marketingu stavit će u prvi plan bihevioralnu online psihologiju. 

Bihevioralni stručnjaci se slažu kako je ovakav pristup ključ u stvaranju dugoročnih kvalitetnih odnosa kupca i branda. Bihevioralni pristup možemo poistovjetiti s dobrim DJ-em koji u pravom trenutku pusti tvoju omiljenu pjesmu, nakon nje pusti pjesmu koju čuješ prvi put, ali ti u tom trenutku odgovara. 

OK. Pojedinac nam treba biti fokus ako želimo biti u trendu - to smo shvatili. A koji kanal omogućava direktnu komunikaciju s pojedincem? Onaj na kojeg je većina zaboravila i ne smatra ga relevantnim.

Email marketing

Email i newsletteri vječni su trend u digitalnom marketingu

Čudi li vas email marketing kao fokus nadolazećih digitalnih trendova? To vas nikako ne bi trebalo začuditi - upravo je ovaj kanal kao vječno mladi mudrac. U pravom trenutku nam može ponuditi ono što tražimo.

Micro moments su nešto što nam dolazi na velika vrata, a može se povezati upravo s email marketingom. Trendovi u digitalnom marketingu pokazuju kako je fokus na zadovoljavanju potrebe kupca u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Upravo to opisuje micro momentse. To su oni trenuci kada korisnik treba uslugu ili proizvod odmah. 

Koristeći napredne tehnologije i različite vrste lociranja ćemo biti u mogućnosti korisniku ponuditi cipele na akciji dok iste traži u prodajnom centru. Isto tako moći ćemo vam ponuditi smještaj u blizi zračne luke jer je vama let otkazan baš u nedjelju u 22h.

Content marketing

Content će postati nositelj novih trendova u digitalnom marketingu

Content je kralj! To već i ptice na grani znaju. 

Ako kralja stavimo u kontekst najnovijih trendova u digitalnom marketingu, jasno nam je da ga nekako moramo povezati s korisnicima. Još više nego je to sada slučaj. 

Kao logičan slijed razvoja content marketinga nameće se UGC (user-generated content) ili sadržaj koji stvaraju korisnici. Riječ je o sadržaju koji je dostupan publici branda, a dijeli se najčešće putem društvenih mreža. Možemo pričati o blogovima, recenzijama, fotografijama, GIF-ovima, videozapisima…

Istraživanja su pokazala kako se angažman publike povećava za 28% kada se radi o sadržaju koji je kombinacija UGC-a i profesionalnog marketinškog sadržaja. Korisnici više vjeruju ovakvoj vrsti sadržaja, i to čak 50% više u odnosu na tradicionalne medije. 

Budite i vi u trendu. Obratite nam se za pomoć u promjenjivom svijetu digitalnog marketinga. 
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer