SEO vs. SEM: koja je razlika?

Objavljeno: 27.06.2023. | 4 minute čitanja

U svijetu digitalnog marketinga, dvije kratice s kojima se često susrećemo su SEO i SEM. Iako obje strategije imaju za cilj poboljšati vidljivost web stranice i povećati promet na web stranici, razlikuju se u pristupu, ciljevima i rezultatima. U ovom blogu pobliže ćemo pogledati razliku između SEO-a i SEM-a.


Što je SEO?

Optimizacija za tražilice (SEO) je proces optimizacije web stranice kako bi se poboljšala njezina vidljivost i rangiranje u rezultatima organskog pretraživanja. Cilj SEO-a je učiniti web stranicu relevantnijom i vjerodostojnijom za algoritam tražilice, tako da se može pojaviti na višoj poziciji u SERP-u. 

Glavne komponente SEO-a uključuju:

  • istraživanje ključnih riječi
  • optimizaciju na stranici
  • stvaranje sadržaja
  • link building
  • tehnički SEO

Glavne prednosti SEO-a su njegova dugoročna održivost, isplativost i pouzdanost. Budući da SEO ima za cilj poboljšati organsko rangiranje web stranice, promet generiran putem SEO-a je besplatan i ne zahtijeva kontinuirano ulaganje u oglašavanje. 

Osim toga, budući da SEO ima za cilj učiniti web stranicu relevantnijom i vjerodostojnijom, može uspostaviti povjerenje i vjerodostojnost kod korisnika i tražilica. Međutim, SEO zahtijeva strpljenje, trud i stručnost kako bi proizveo opipljive rezultate, a mogu proći mjeseci da se vide značajna poboljšanja u organskom poretku i prometu. Ukoliko nemate iskustva u tom području, uvijek se možete obratiti agenciji za digitalni marketing
 

Što je SEM?

Marketing putem tražilica (SEM) proces je korištenja plaćenog oglašavanja za promoviranje web stranice i povećanje njezine vidljivosti u SERP-u. Za razliku od SEO-a, SEM uključuje plaćanje tražilicama za prikazivanje oglasa web stranice u relevantnim rezultatima pretraživanja. 

Neke od najčešćih SEM tehnika su: 


 
  • PCC oglašavanje
  • Display oglasi
  • Remarketing

Glavne prednosti SEM-a su neposredni rezultati, fleksibilnost i opcije ciljanja. Budući da SEM uključuje plaćeno oglašavanje, može generirati trenutni promet i potencijalne kupce, a može se povećati ili smanjiti na temelju poslovnih potreba i proračuna. 

Osim toga, SEM nudi različite opcije ciljanja, kao što su geografsko ciljanje, demografsko ciljanje i ciljanje uređaja, kako bi se dosegnulo najrelevantniju i najprofitabilniju publiku. Međutim, SEM može biti skup jer morate platiti za svaki klik na svoje oglase, i zahtijeva stručnost za optimizaciju izvedbe oglasa i maksimiziranje povrata ulaganja.


SEO vs SEM-a: Što je bolje za vaše poslovanje?

Odluka između SEO-a i SEM-a ovisi o vašim specifičnim poslovnim potrebama i ciljevima. No, evo ključnih razlika između SEO-a i SEM-a:

Plaćeno vs organsko: Osnovna razlika između SEO-a i SEM-a je u tome što se SEO fokusira na organske rezultate pretraživanja, dok se SEM fokusira na plaćene rezultate pretraživanja. SEO uključuje optimizaciju sadržaja, strukture i dizajna web stranice kako bi se organski rangirala više na stranicama s rezultatima tražilice (SERP). S druge strane, SEM uključuje korištenje plaćenog oglašavanja za pojavljivanje na vrhu SERP-ova za određene ključne riječi.

Cijena: SEO je besplatna strategija, dok SEM zahtijeva plaćanje oglašavanja. Pomoću SEO-a možete privući promet na svoju web stranicu bez trošenja novca na oglašavanje, dok uz SEM morate platiti za svaki klik ili pojavljivanje oglasa. Cijena SEM-a može varirati ovisno o vašoj industriji i konkurenciji, ali se može brzo povećati.

Dugoročno vs kratkoročno: SEO je dugoročna strategija koja zahtijeva dosljedan trud i vrijeme da se vide rezultati. Uključuje stalnu optimizaciju, stvaranje sadržaja i izgradnju poveznica za održavanje i poboljšanje poretka u pretraživanju tijekom vremena. S druge strane, SEM je kratkoročna strategija koja može generirati brze rezultate. Može generirati trenutačni promet i prodaju uz plaćeno oglašavanje.

Ciljanje: pomoću SEO-a možete privući širok raspon organskog prometa na svoju web stranicu, dok pomoću SEM-a možete ciljati određene ključne riječi, lokacije i demografske podatke kako biste dosegli svoje idealne kupce. SEM omogućuje preciznije ciljanje od SEO-a jer svoje oglase možete prilagoditi određenoj publici.

Rezultati: SEO i SEM razlikuju se u rezultatima. SEO ima za cilj povećati organski promet na web stranici tijekom vremena, dok SEM cilja usmjeriti ciljani promet na web stranicu putem plaćenog oglašavanja. SEO-u je potrebno više vremena da pokaže rezultate, ali može dovesti do dugoročnih koristi, poput povećanja svijesti o robnoj marki, povjerenja i autoriteta. SEM može dati brže rezultate, ali koristi su kratkoročne i ovise o proračunu dodijeljenom oglašavanju.
 

Zaključak

Zaključno, SEO i SEM su dvije različite strategije koje se mogu koristiti za povećanje vidljivosti i prometa na web stranici. Izbor između SEO-a i SEM-a ovisi o nizu čimbenika, uključujući vašu industriju, ciljanu publiku, proračun i ciljeve. Važno je pažljivo razmotriti svaku strategiju i surađivati ​​sa stručnjakom ili agencijom za digitalni marketing kako biste razvili sveobuhvatan plan koji zadovoljava vaše jedinstvene potrebe. 

Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer