Česta pitanja

Google Ads

Utječe li brzina web stranice na Googleov Quality Score?

Ocjena kvalitete (Quality Score) je Googleova procjena kvalitete oglasa, ključnih riječi i odredišnih stranica. Veća ocjena kvalitete može utjecati na nižu cijenu licitacija i na bolju poziciju oglasa. Za što bolje korisničko iskustvo uvelike utječe i brzina učitavanja web stranice. Do prije morali smo paziti samo na desktop učitavanja no od sredine ove godine morat ćemo pripaziti i na učitavanje stranica na mobilnim zaslonima.

Od sredine srpnja na ocjenu kvalitete utječe i brzina učitavanja stranica na mobilnim uređajima

Google i brzina učitavanja web stranice


Google je sredinom srpnja najavio velike promjene u vezi faktora koji utječu na mobilno rangiranje.

Iako je brzina otvaranja web stranice bila uvijek jedan od faktora u određivanju organskog rangiranja i AdWordsove ocjene kvalitete (Quality Score), Google je odlučio da će od srpnja 2018. godine, brzina stranice biti glavni čimbenik za mobilno pretraživanje.

Zašto? Jer sve više korisnika pretražuje web na mobilnom uređaju. Štoviše, 2015. godine, mobilna pretraživanja po prvi puta nadmašuju desktop pretraživanja, a do 2018. godine, mobilna pretraživanja su daleko nadjačala desktop.

To znači da je u Googleovom najboljem interesu dostaviti najbolje rezultate pretraživanja mobilnim korisnicima jer sigurno ne želi usmjeriti korisnike na stranice koje se sporo učitavaju ili uopće ne funkcioniraju na mobilnim uređajima.

Mobilno korisničko iskustvo uvelike utječe na Quality Score, a na njega najviše utječe i brzina učitavanja web stranice. Prije nego što započnete s ubrzavanjem vaše web stranice,  moramo odrediti idealno vrijeme učitavanja web stranice.

Koje je idealno vrijeme učitavanja stranica?

Idealno vrijeme učitavanja web stranice

Prije nego što počnete raditi na ubrzavanju web stranice, za početak bi morali znati koja je prihvatljiva brzina učitavanja. Prema Googleu, najbolja praksa je tri sekunde, no nažalost malo je stranica blizu tog broja.

Google ja analizom učitavanja 900.000 odredišnih stranica na mobilnim uređajima obuhvatio 126 različitih zemalja i otkrio da se oko 70% stranica učitava gotovo 7 sekundi. Dakle, najbolje je da budete negdje između, a još je bolje da se približite broju od 3 sekunde.

Evo nekoliko prijedloga kako možete ubrzati odredišne stranice kako bi vaši Google oglasi bili što kvalitetniji.

1. Smanjite broj HTTP zahtjeva

Većinu vremena je za sporo učitavanje stranice kriva hrpa preuzimanja različitih dijelova stranice kao što su slike, CSS i skripte, a za svaki od ovih elemenata potreban je HTTP zahtjev.

Prvi korak do smanjenja HTTP zahtjeva da u Google Chromeu (ako ga koristite) upotrijebite Developer Tools kako bi vidjeli koliko vaša stranice zahtijeva HTTP zahtjeva. Kliknite desnu tipka miša na stranicu koju ćete analizirati i izaberite “Inspect”.

Zatim odaberite Network karticu. Stupac Name (ime) prikazuje sve datoteke na stranici, stupac Size (veličina) prikazuje veličinu svake datoteke, a stupac Time (vrijeme) pokazuje koliko je potrebno za učitavanje svake datoteke.

Smanjenje HTTP zahtjeva zasigurno će ubrzati vaš web, pa dobro pregledajte sve datoteke i provjerite imate li kakvih datoteka kojih se možete riješiti.

2. Omogućite kompresiranje datoteka

U vašem je najboljem interesu da na web stranici imate datoteke najmanjeg mogućeg kapaciteta, no bez da žrtvujete kvalitetu. Što su datoteke manje, brže će se učitati i brže će biti ukupno vrijeme učitavanja web stranice.

Stranice s puno slika i drugog sadržaja često mogu biti veće i od 100 KB, a kao rezultat toga, te se stranice sporo učitavaju.

3. Omogućite predmemoriju preglednika (browser caching)

Kada posjetite web stranicu, elementi na stranici pohranit će se u predmemoriji ili na privremenoj memoriji. To znači da sljedećeg puta kada posjetite web stranicu, vaš preglednik može učitati stranicu bez slanja drugog HTTP zahtjeva poslužitelju.

Zapravo, kada netko dođe na vašu web stranicu, on će morati preuzeti HTML dokument, CSS stilove, JavaScript datoteke i slike prije nego što može koristiti vašu stranicu. To može biti čak 30 različitih komponenata za koje je potrebno 2,4 sekunde učitavanja. Nakon što se stranica učita, komponente se pohrane u korisničkoj predmemoriji, pa će sljedećeg puta korisnik čekati svega 0.9 sekundi na učitavanje stranice.

4. Smanjite veličinu slika

Veličina i kapacitet slika mogu igrati važnu ulogu u brzini učitavanja web stranice, no njihovo uklanjanje ne dolazi u obzir jer su vizuali na stranici potpuno neophodni Štoviše, u jednom istraživanju, promjena veličine slika s 22 MB na 300 KB rezultirala je smanjenjem vremena učitavanja za čak 70%.

Kako to postići? Najjednostavniji način je da smanjite dimenzije slika na potrebnu dimenziju. Dakle, ako slika mora biti širine 570 px nemojte ubacivati sliku koja je širine 2000 px. Tako će web stranica morati učitati punu veličinu slike i tek je onda podesiti na odgovaraju veličinu što uvelike usporava stranicu.

Ima još mnogo načina kako da ubrzate učitavanje web stranice, no ovo su ipak najjednostavniji načini :)

Ubrzajte stranicu što prije i povećajte svoj Quality Score!
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer