Najvažniji faktori za rangiranje na Google rezultatima u 2024.

SEO faktori rangiranja 2024.

Objavljeno: 22.12.2023. | 4 minute čitanja

S kontinuiranim napretkom Google algoritma, važno je biti u korak s najnovijim trendovima kako biste osigurali dobru vidljivost web stranice, a time i povećali šanse za ostvarivanje većeg broja konverzija. U ovom blogu istražujemo najvažnije faktore koji će utjecati na rangiranje na Google rezultatima pretraživanja u 2024. godini.

 

Napredak Google algoritma

Google algoritam se kroz godine značajno mijenjao, a 2024. neće biti iznimka. Umjetna inteligencija i strojno učenje igraju sve veću ulogu u razumijevanju i rangiranju sadržaja. Google sada može bolje razumjeti kontekst i namjeru korisnika, što znači da ključne riječi nisu jedini faktor za uspjeh.

 

Kvaliteta sadržaja

Kvaliteta sadržaja je na vrhu liste prioriteta. Google nagrađuje originalan, informativan i koristan sadržaj. Stranice koje redovito objavljuju kvalitetan sadržaj, koji zadovoljava potrebe korisnika, bit će više rangirane. Struktura i dužina sadržaja također su važne, s tendencijom prema detaljnijim člancima koji temeljito obrađuju temu - idealan primjer toga su blogovi.

Stvaranje kvalitetnog sadržaja koji je međusobno povezan internim linkovima (što smo primijenili i u ovom blogu), Googleu daje do znanja da na svojoj stranici komunicirate opsežne informacije koje su korisne čitateljima. 

Google je javno objavio ključne smjernice za kreiranje sadržaja, a ako o toj temi želite znati više, bacite pogled na blog Kako kreirati sadržaj u skladu s Google algoritmom

 

SEO optimizacija

SEO optimizacija je i dalje ključna, ali s modernijim pristupom. Ključne riječi treba koristiti pametno i prirodno, integrirajući ih u sadržaj na način koji doprinosi cjelokupnoj kvaliteti. Dobro promišljeni i informativni meta opisi, naslovi stranica i struktura URL-a moraju biti precizno usmjereni kako bi se poboljšalo rangiranje. Obratite pozornost i na strukturiranje teksta, koji bi trebao biti podijeljen u jasne cjeline s H1, H2 i H3 naslovima, kao i odgovarajućim ključnim riječima. 

SEO optimizacija je prilično široko područje, a više o ključnim komponentama na koje bi trebalo obratiti pozornost možete saznati ovdje

 

Prilagođenost mobilnom prikazu

S obzirom na broj korisnika koji pristupaju internetu preko mobilnih uređaja, mobilna optimizacija web stranice postaje neophodna. Štoviše, prema nekim podacima, čak je 63 % organskih pretraživanja na Googleu u 2023. bilo napravljeno putem mobilnih uređaja. Google preferira stranice koje su prilagođene mobilnim uređajima, što podrazumijeva responzivnost dizajna i brzinu učitavanja.

 

Korisničko iskustvo (UX)

Korisničko iskustvo je ključno za zadržavanje posjetitelja na web stranici. Dizajn stranice treba biti intuitivan, s lako razumljivom navigacijom. Također, interakcija s korisnicima, poput komentara i dijeljenja, može povećati angažman i doprinijeti boljem rangiranju.

Faktori koji indirektno ukazuju na kvalitetu korisničkog iskustva na vašoj web stranici uključuju: 

  • Dwell time, odnosno vrijeme koje korisnici provode na web stranici od kada su kliknuli na nju na rezultatima pretraživanja pa sve do povratka na rezultate pretraživanja
  • Bounce rate, odnosno stopa napuštanja
  • Click though rate.
 

Autoritet i povjerenje

Izgradnja autoriteta i povjerenja na webu je dugotrajan proces pa ako ste tek objavili novu web stranicu, morat ćete imati malo strpljenja. Google cijeni stranice s visokim autoritetom, što se često mjeri brojem i kvalitetom backlinkova. Backlinkovi Googleu komuniciraju da je vaš sadržaj dovoljno kvalitetan da ga citiraju i koriste i drugi izvori. 

 

Društveni signali

Društveni signali, poput dijeljenja i lajkova na društvenim mrežama, mogu pozitivno utjecati na Google rangiranje. Aktivna prisutnost na društvenim mrežama i promocija sadržaja kroz ove kanale može dovesti do većeg prometa na web stranici, stoga ne zanemarujte ove komunikacijske kanale.  

Više o ovoj temi saznajte u našem blogu Kako koristiti društvene mreže za poboljšanje vašeg SEO-a

 

Tehnički SEO

Tehnički aspekti SEO-a, poput optimizacije strukture stranice, XML sitemap-a i sigurnosti web stranice (HTTPS), također ne smiju biti zanemareni. Ovi faktori su ključni za izbjegavanje problema s indeksiranjem i pozicioniranjem web stranice na Google rezultatima pretraživanja. U 2024. godini uspjeh u rangiranju na Googleu zahtijeva sveobuhvatan, holistički pristup. Od kvalitete sadržaja, SEO optimizacije, do tehničkih aspekata i korisničkog iskustva, svaki element igra vrlo važnu ulogu. Usvajanjem ovih praksi možete povećati šanse za visoko rangiranje i ostvariti bolju vidljivost na rezultatima pretraživanja, a time i povećati promet na stranici, što može dovesti i do većeg broja konverzija. 

Ovakav pristup prilično je kompleksan, stoga ga je najbolje povjeriti stručnjacima. Slobodno nam se obratite za pomoć i personalizirani savjet uz koji možete unaprijediti rangiranje svoje web stranice na Googleu. 

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer