Kako biti prvi na Google-u? 10 ključnih koraka za visoko rangiranje

SEO koraci za bolje rangiranje

Objavljeno: 25.08.2023. | 3 minute čitanja

Biti prvi na Google tražilici je san mnogih vlasnika web stranica i marketinških stručnjaka. Visoko rangiranje na Google-u može donijeti ogroman promet, vidljivost i poslovne prilike. No, postizanje prvog mjesta na Google-u za određene ključne riječi zahtijeva strateški pristup i kontinuirani rad. 

U ovom blogu, istražit ćemo 10 ključnih koraka koje možete poduzeti kako biste povećali svoje šanse da postanete prvi na Google-u.

 

1. Istražite ključne riječi

Prvi korak prema postizanju visokog rangiranja je istraživanje ključnih riječi. Identificirajte ključne riječi koje su relevantne za vašu web stranicu i istražite koliko su konkurentne. Alati poput Google Keyword Plannera mogu vam pomoći u ovom procesu.

U nastavku donosimo primjer korištenja Google Keywords Plannera i ključnu riječ “ljetovanje u Hrvatskoj” i volumen pretraga.


Korištenje Google Keyword Plannera za ključnu riječ "ljetovanje u hrvatskoj"

2. Optimizirajte sadržaj

Kvalitetan sadržaj je ključan za rangiranje na Google-u. Kreirajte informativan, koristan i originalan sadržaj koji je optimiziran za ključne riječi. Pazite da koristite relevantne naslove, podnaslove, meta opise i URL-ove.

 

3. Tehnička optimizacija

Tehnička optimizacija vaše web stranice također je važan faktor. Provjerite da je vaša web stranica brza i responzivna, optimizirajte svoje slike, koristite HTTPS protokol za sigurnost, osigurajte da je struktura vaše web stranice lako razumljiva za tražilice itd.
 

4. Izgradite kvalitetne povratne veze

Povratne veze (backlinks) su veze koje upućuju na vašu web stranicu iz drugih relevantnih i autoritativnih web stranica. Izgradnja kvalitetnih povratnih veza može značajno poboljšati rangiranje vaše web stranice. Pokušajte ostvariti suradnju s drugim web stranicama, objavljivanjem gostujućih blogova ili stvaranjem visokokvalitetnog sadržaja koji drugi ljudi žele podijeliti.
 

5. Optimizirajte za lokalno pretraživanje

Ako poslujete na lokalnoj razini, pobrinite se da vaša web stranica bude optimizirana za lokalno pretraživanje. Navedite svoju adresu, broj telefona i radno vrijeme na svojoj web stranici. Registrirajte se na Google My Business i ostale relevantne online direktorije.
 

6. Koristite relevantne meta oznake

Meta oznake poput meta naslova i meta opisa pružaju tražilicama informacije o sadržaju vaše web stranice. Koristite relevantne ključne riječi u meta oznakama i pazite da budu privlačne za korisnike kako biste povećali klikove na vašu web stranicu.

Više o meta oznakama pročitajte u našem drugom blogu: Kako pisati naslove stranica i meta opise za SEO?
 

7. Optimizirajte za mobilne uređaje

Budite sigurni da je vaša web stranica prilagođena za mobilne uređaje. Google sve više vrednuje mobilnu optimizaciju, stoga je važno osigurati da vaša web stranica bude responzivna, brza i dobro izgleda na različitim mobilnim uređajima.


Optimizacija sadržaja na mobilnim uređajima

 

8. Aktivno sudjelujte na društvenim mrežama

Društvene mreže mogu pomoći u izgradnji svijesti o vašoj web stranici i privlačenju korisnika. Budite aktivni na relevantnim društvenim mrežama, dijelite svoj sadržaj i potičite interakciju s publikom.
 

9. Koristite multimediju

Dodavanje multimedijalnih elemenata poput slika, videa ili infografika može poboljšati korisničko iskustvo i zadržati posjetitelje na vašoj web stranici duže vrijeme. Optimizirajte svoju multimediju za brzo učitavanje i upotrijebite relevantne oznake i opise.
 

10. Pratite, analizirajte i prilagođavajte

Neprestano pratite svoje rezultate i analizirajte kako se rangirate na Google-u. Koristite alate poput Google Analyticsa kako biste razumjeli koje strategije funkcioniraju i prilagodite svoj pristup prema potrebama i promjenama u algoritmima tražilica.


Zaključno, postati prvi na Google-u nije jednostavan zadatak, ali primjenom ovih 10 ključnih koraka možete povećati svoje šanse za visoko rangiranje!

Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer