Google predstavio Bard - novi AI chatbot

Nakon Chat GPT-a, Google predstavio svoju najnoviju AI tehnologiju - Bard

Objavljeno: 10.02.2023. | 3 minute čitanja

Google je 7. veljače 2023. lansirao svoju AI tehnologiju Bard, konverzacijsku AI uslugu koja će pružati nove i visokokvalitetne odgovore na pitanja putem informacija dobivenih s cijelog weba.

Kao i ChatGPT, Bard je izgrađen na velikom jezičnom modelu, a ti modeli su uvježbani na ogromnoj količini podataka na mreži kako bi generirali uvjerljive odgovore na upite korisnika.

 

Što je Google Bard?

Google objašnjava da je Bard eksperimentalna konverzacijska AI usluga koju pokreće LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), a koja zahtijeva "znatno manje računalne snage". Google je rekao da će im to omogućiti skaliranje na više korisnika, a istovremeno će omogućiti više povratnih informacija.


Snimka zaslona koja prikazuje sučelje Google BARD alata za analizu podataka i izvještavanje
LaMDA je najavljena prije dvije godine, kao Googleova jezična i konverzacijska mogućnost sljedeće generacije. Sada se koristi za izradu ovih odgovora za korisnike.

Temeljna ideja Barda je slična kao i kod drugih chatbotova - uključiti se u razgovor u mjeri rješavanja upita i pitanja. Google još navodi kako Bard nastoji spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi pružio svježe odgovore visoke kvalitete.

 

Zašto je Google lansirao AI Bard?

Bard je uveden radi boljeg iskustva korisnika. Kao i do sada, korisnici mogu dobiti kompleksne informacije jednostavnim jezikom, te se nove, kvalitetne i točne informacije mogu pronaći i preko Googleovog chatbota. 

Google je naglasio da je Bard eksperimentalni i da su uzbuđeni zbog ove faze testiranja koja će im pomoći da nastave učiti i poboljšati Bardovu kvalitetu i brzinu.

 

Kako dobiti pristup?

Za razliku od ChatGPT-a, koji je otvoren za testiranje i javnost od trenutka kad je predstavljen, Bard još uvijek nije za javnu upotrebu te će pristup imati samo odabrani korisnici. Google ističe da je to zbog početne faze testiranja.

 

Koja je glavna razlika između Chat GPT-a i Google Barda?

Jedna od značajki Chat GPT-a je ta što može pristupiti informacijama samo do 2021. To implicira da, budući da nema pristup trenutnim informacijama, može dati odgovore koji izostavljaju ključne informacije. Bard rješava ovaj problem izravnim spajanjem na web, gdje može brzo pristupiti trenutnim, odnosno ažuriranim podacima.
 

Sve Bardove sposobnosti tek treba otkriti i još nije poznato koji se radovi mogu obaviti putem Barda, ali izgleda da će ovaj chatbot biti sličan OpenAI-jevom ChatGPT-u.

 

Nove AI značajke također u Google pretraživanju

 

Pored Barda, Google donosi nove značajke u pretraživanju, koje su pokretane umjetnom inteligencijom a destiliraju složene informacije i višestruke perspektive u lako probavljive formate, tako da možete brzo razumjeti širu sliku i naučiti više s weba.

 

Kako će to izgledati, pogledajte na slici ispod. 

Primjer pretraživanja u Google BARD-u

 

Ove nove značajke umjetne inteligencije uskoro će se početi pojavljivati ​​na Google pretraživanju.

Podijeli na:
Elena Majer