Google Ads i sitelink ekstenzije: najbolje prakse i savjeti

Objavljeno: 23.10.2018. | 7 minute čitanja

Sitelinkovi su carevi među svim Google Ads proširenjima. 

Oni su daleko najsvestraniji dodaci na oglase! 

Korisni su za Google Ads račune svih veličina i vrsta, pojavljuju se na svim uređajima, a oglašivači ih mogu koristiti kako bi iskoristili priliku i rekli bilo što pametnog! 

Čak i bolje, svi će Google Ads računi imati i veći CTR (Click to rate; stopu klikanja)! Prema Googleu, sama prisutnost sitelinkova obično podiže CTR samog oglasa za 10-20% (20-50% na pretraživanje brenda).

U Arboni su smo svjesni moći koju imaju sitelinkovi i tek smo sada shvatili da zapravo nikada nismo pričali o njima nešto detaljnije. 

No bolje ikada, nego nikada, zar ne? :)

Pa krenimo redom! Što su to zapravo sitelinkovi, zašto je bitan visok CTR i kako ih stvoriti da budu pravi heroji vaših Google Ads oglasa.

Što su sitelinkovi?


Sitelinkovi, ilitiga na hrvatskom proširenja za veze na web-lokacije (da… i mi se ponekad pitamo od kuda takvi prijevodi), su dodatne veze u Google Ads oglasima koje vode korisnike na odvojene odredišne stranice kako bi oni mogli poduzeli željenu radnju. Na primjer:
 • Pogledajte jesensku akciju
 • Kupite XYZ proizvod
 • O nama
Zapravo, sitelinkovi nude korisnicima dodatne mogućnosti za klikanje, što znači da umjesto odabira jedne odredišne stranice, možete odabrati njih pet i više. Možete ih dodati na razini
 • računa,
 • kampanje i
 • grupe oglasa
te se mogu prikazati na različite načine. 

Google tijekom dražbe određuje koliko će se prikazati sitelinkova, tj. veza na web lokaciju , no obično će se prikazati od dva do šest. 

Sitelinkovi imaju:
 • Naslov. 25 znakova
 • Opis (linija 1). 35 znakova
 • Opis (linija 2). 35 znakova
Dvije linije opisa poznate su i kao proširene veze na web lokaciju (enhanced sitelinks). Google će s obzirom na upit pretraživanja utvrditi je li oglas kvalificiran za prikazivanje u SERP-u (Search Engine Results per Page) sa samo naslovom ili s opisnim dodatkom. 

Nadalje, sitelinkovi se s obzirom na uređaj drugačije prikazuju. Tako se na desktop računalu može prikazati dvije do šest veza u jednom ili u dva stupca, dok se na tabletima i mobilnim uređajima može se prikazati do osam veza koje se prikazuju jedna uz drugu na istoj liniji, a pregledavaju sekliznim pokretom prstom ili se mogu prikazati jedan ispod drugog.

Google Ads i prikaz sitelinkova na mobilnim uređajima

Prednosti Google Ads sitelinkova

Sitelinkovi donose mnogo prednosti sa sobom, a neki od njih su:
 • Veći CTR. Postotak klikova govori Googleu koliko su korisnicima privlačni vaši oglasi. Što je veći CTR to daje Googleu do znanja da je oglas relevantniji za korisnike pa će vam u krajnjem slučaju zaračunati i manji trošak po kliku.
 • Jednostavno ih je ažurirati. Poduzeća moraju redovito ažurirati svoju ponudu. Tekst i URL adresa mogu se lako ažurirati i pružiti informacije o najnovijim ponudama bez potrebe za izradom novih tekstualnih oglasa.
 • Pružaju detaljne podatke i statistike o klikovima. Vrlo jednostavno možete dobiti informacije o klikovima na sitelinkove koji se prikazuju u vašim oglasima. Tako možete saznati koji sitelinkovi funkcioniraju, koje bi morali poboljšati ili jednostavno maknuti i zamijeniti ih novim.
 • Mobilno prilagođeni sitelinkovi. Sitelinkovi vam mogu pomoći da izradite veze na web lokacije optimizirane za mobilne uređaje.
 • Zakazivanje početka i završetka. Sitelinkovima možete odrediti početak i kraj pojavljivanja u oglasima. Na primjer, imate akciju koja traje od 24.10. do 31.10. i želite da se sitelink s posebnom ponudom prikazuje samo u tom periodu.

Ipak, jedna od najboljih prednosti sitelinkova jest da ih se može besplatno dodati i da se naplaćuju samo klikovi korisnika koji pregledavaju vaš oglas. 

Smjernice za stvaranje sitelinkova


Postoji nekoliko ključnih sastojaka za izradu kvalitetnih sitelinkova kojima će malo tko odoljeti. Evo ih :)


1. Sitelinkovi moraju biti kratki i slatki


Google je za sam naslov sitelinkova oglašivačima omogućio svega 25 znakova. Međutim, iako imate dodatni prostor, ne morate ga cijelog iskoristiti. Čak i sam Google kaže da kratka kopija teksta ima veći uspjeh. 

Kako bi se osigurali da vaša kopija teksta nije skraćena u SERP-u, Google predlaže da osnovna linija teksta broji svega 12 do 15 znakova za mobilne uređaje i 18 do 20 znakova za desktop računala. 


2. Koristite sitelinkove za vremenski osjetljive ponude


Ako u ponudi planirate imati vremenski ograničene ponude kao za Black Friday, Božić ili vikend akcije, naglasite ih pomoću sitelinkova. 

Umjesto da se samo usredotočite na stvaranje novih kampanja i grupa oglasa, u sve postojeće oglase dodajte sitelinkove koje će voditi korisnike na odredišnu stranicu posebnih ponuda. 

Isto tako, nije loša praksa da takvoj vrsti sitelinkova odredite početak i kraj prikazivanja. To je odličan način da izbjegnete mogućnost da potrošači završe na odredišnoj stranici onda kada akcija više ne vrijedi. 

 

Google Ads zakazivanje vremena


3. Nemojte ih postaviti i zaboraviti na njih


Sitelinkovi sve u svemu zahtijevaju vrlo malo ažuriranja i nadgledanja, no neće nikome naštetiti da s vremena na vrijeme malo popratite podatke. Povremeno otiđite na karticu Ads&Extensions > Extensions kako bi provjerili mjerne podatke o izvedbi svake veze.

Evo nekoliko mjernih podataka na koje bi morali pripaziti:
 • Impresije (Pojavljivanja). Ako je broj pojavljivanja malen, moguće je da Google ne želi prikazati sitelink iz određenih razloga. Pokušajte urediti link i ponovno ga objavite.
 • CTR (Postotak klikova). Ako je CTR visok, nemate ikakvih briga. Ako je nizak, to je znak da vaša kopija teksta baš i ne privlači potencijalne kupce. Zapitajte se je li taj sitelink relevantan za tematiku vaše kampanje. Ako nije, izmijenite ga. 
 • Stopa konverzije (Conversion Rate). Ako je stopa konverzija niska, proučite malo bolje stranicu na koju šaljete posjetitelje. Jeste li odabrali najbolju odredišnu stranicu? Jeste li je kopijom teksta predstavili kako treba?

Google Ads sitelinkovi i podaci


Da bi saznali više, otiđite na padajući izbornik  “Segment” i odaberite “this extension vs. other”. Ova će vam segmentacija pokazati koliku je direktnu interakciju dobio sitelink u odnosu na ostale komponente oglasa.

Google Ads mjerni podaci za sitelinkove

 

4. Izbjegnite stvaranje sitelinkova na razini cijelog računa


Google je ove godine uveo mogućnost stvaranja sitelinkova na razini cijelog računa koji će se primjenjivati na sve kampanje. 

Iako je istina da je Google tako uvelike olakšao stvaranje sitelinkova, ipak lakši način nije uvijek i najbolji. Umjesto postavljanja generičkih sitelinkova, radije ih postavite na razini grupa oglasa. Ipak uložite više vremena kako bi prilagodili sitelinkove da odgovaraju svakoj grupi oglasa. 


5. Poboljšajte poziciju Google Ads oglasa


Većina online marketing stručnjaka smatra da će Google prikazati proširenja na oglasima za one oglase koji imaju najvišu poziciju. Naime, ako je pozicija oglasa lošija, izgledi da će se vaši sitelinkovi prikazati su prilično mizerni. 

Ono što želimo reći je da Imajte na umu da se sitelinkovi ne moraju prikazivati samo zato što ste ih stvorili.


6. Pokušajte s proširenim sitelinkovima (enhanced sitelinks)


Dvije su glavne prednosti sitelinkova:
 • omogućuju da zauzmete što više vidljivog prostora u SERP-u što znači da se vaši oglasi ističu
 • omogućuje da podijelite još više informacija s publikom.

Sada zamislite da možete napraviti jednu jednostavnu izmjenu s kojom možete zauzeti još više vidljivog prostora na SERP-u i koja uključuje još više primamljivih informacija za potrošače. 

Upravo to možete napraviti s proširenim sitelinkovima, tj. s dodavanjem dvije linije opisa za svaki naslov sitelinka. Tako za svaki link stvarate mini oglase koji se prikazuju uz glavni oglas. 

Google kaže da se s proširenim sitelinkovima CTR povećava i za 30%, pa zašto ne uložiti nešto više truda u njihovo stvaranje :)


Google Ads Arbona
Kada je riječ o Google Ads proširenjima na oglase, sitelinkovi su jednostavno carevi! Sitelinkovi imaju najviše mogućnosti i savršeno funkcioniraju na svim uređajima, što znači da su i mobile friendly. 

Ukratko, sitelinkovi su moćan SEO alat za bilo koji PPC račun. Zatrebate li pomoć, znate da nam se možete javiti :)
 
GDPR besplatni ebook
Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer