Zašto raditi SEO?

Objavljeno: 15.12.2015. | 2 minute čitanja

Cilj ovog članak je razjasniti zašto vam je stvarno potreban SEO i koliko vam može pomoći ako optimizirate web stranicu. Ima mnogo istina i zabluda o različitim SEO tehnikama, ali ono što sam ja na osnovu svog iskustva primijetio je da ne postoji nikakva SEO tehnika niti neke posebne vrste SEO optimizacije već postoje pravila kojih se treba držati kako bi se web optimizirao. Svi koji vam govore da postoje tehnike pomoću kojih ćete doći preko noći na bolju poziciju su njihovo neznanje ili laži.
 
Da li vam treba SEO?
Naravno da vam treba jer će tada Google razumjeti sadržaj vaše web stranice, relevantno će utvrditi kvalitetu vašeg sadržaja na stranici, te će temeljem toga dodijeliti pozicije u pretrazi.
 
Da li SEO može naštetiti vašoj web stranici?
Može, ako je loše izveden ili ako je izveden s ciljem da na silu pospješi rang web stranice. To može donijeti kratkoročne rezultate, ali nakon nekog vremena Google će kazniti vašu web stranicu, te je neće prikazivati u pretraživanju. Google-u danas gotovo ništa ne može promaknuti jer se trudi što više kontrolirati sadržaje tekstova, komentare, backlinkove te ostale stvari bitne za pozicioniranje.
 
Nanošenje štete web stranici
 
Backlink je URL neke vaše podstranice koja se svidjela nekom korisniku ili misli da je korisna te je postavio taj URL na neki chat, forum ili blog. Kada netko posjeti vaš web preko tog linka, Google to detektira i bilježi u svojoj statistici. Što je više takvih backlinkova, bit će bolja i pozicija vaše stranice.
Naravno mnogi žele ovaj sistem prevariti te ih Google kažnjava. Takvi pokušaji prijevare oduzimaju mnogo vremena, a na kraju dobijete samo izgubljeno vrijeme. Primjerice ako ste napisali neki tekst o stomatologiji i implantatima, te ste taj tekst spamali svuda po forumima, recimo na forumu gdje se raspravlja o zimskim gumama. Realno ni jednu osobu u tom trenutku koji traže savjet za gume ne zanimaju stomatološke usluge, te je vrijednost tog linka jednaka nuli, te ako imate puno takvih linkova, vjerojatno ćete dobiti penal od Google-a.
 
Do you want to s*** all over my link building?
 
Pravilan proces u ovom slučaju bio bi da je korisnik pročitao tekst na vašem webu te postavio link tog teksta na nekom forumu kako bi pomagao nekome u njegovom problemu. Korisnicima kojima je pomogao tekst možda će ostaviti komentar s pohvalom ili nekim pitanjem. Takav link je relevantan i kvalitetan backlink, što je više takvih Google će to nagraditi boljom pozicijom.
SEO optimizacija je posao koji zahtjeva vrijeme i posao koji se plaća. Ne nasjedajte na priče o posebnim metodama optimiziranja jer one ne postoje već samo pravila koja pomažu robotima Google-a da razumiju vaš tekst.
Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer