7 SEO trendova na koje treba obratiti pažnju u 2020.

Objavljeno: 09.01.2020. | 6 minute čitanja

Optimizacija za tražilice (SEO) je tehnika digitalnog oglašavanja koja se konstantno mijenja. Samo u 2019. godini Google je napravio nekoliko značajnijih promjena od kojih se posebno ističe BERT. Cilj BERT updatea je bolje razumijevanje upita korisnika. 

Bilo da ste vlasnik web trgovine koji želi pregled novosti iz SEO svijeta ili netko tko se bavi online oglašavanjem i želite osvježiti vašu SEO strategiju, ovaj tekst vam može pomoći. Nadamo se da će vam pomoći, zbog vas ga pišemo. 

Pa kako će se točno SEO promijeniti u 2020. godini? Prije svega, možemo reći kako će udio organskog prometa padati jer rezultate pretraživanja okupiraju oglasi i Google snippeti. S druge strane, ovo može biti okidač da uložite više napora u vaše Google Ads kampanje. Ako trebate pomoć s njihovim postavljanjem ili optimiziranjem, obratite nam se za certificiranu Google Ads pomoć

Hoće li SEO postati nebitan? Nikako! Dogodit će se upravo suprotno. 

Pripremite prste i smanjite pozadinsko osvjetljenje, ako nas čitate na smartphoneu ili samo nastavite skrolati, ako se čitamo na velikom ekranu. 

Ovo je 7 SEO trendova na koje trebate obratiti pažnju u novoj godini. 

Trend #1: Google će kombinirati, spajati i uniformirati rezultate pretraživanja

Google rezultati pretraživanja (SERP) nisu isti kao prije par godina. Hej, pa to je i jedan od razloga zbog kojeg je potrebno pratiti SEO trendove. Zbog toga i pišemo ovaj blog.

Na prvoj stranici rezultata pretraživanja sada imamo više relevantnih oglasa, tu su rezultati s gotovim odgovorima i featured snippet rezultati. Sigurno ste primijetili i ‘People also ask’ tablicu koja, na vrhu SERP-a, kombinira i spaja povezana pitanja te rezultate s gotovim odgovorima. Također, Google često na vrh prve stranice rezultata postavi video s odgovorom na upit korisnika. 



Sve navedeno uzima jedan dio organskog prometa jer Google korisniku nastoji pružiti odgovor već na stranici s rezultatima pretraživanja. Dakle, nije potrebno kliknuti rezultat i posjetiti web stranicu. Možemo reći kako Google tako “krade” organski promet web stranica s kojih dohvaća potrebne odgovore. 

Što sada? Kako doskočiti Googleu? 

Odgovor je uvijek isti. U konačnici, sadržaj stvarate zbog korisnika. Riješite njihove probleme, fokusirajte se na long tail keywords pa će vas Google i ove godine nagraditi. Nema potrebe za trikovima i sivim zonama.

Želite li brzo, jednostavno i besplatno provjeriti koliko je vaš SEO dobar, prođite kroz SEO audit u 10 koraka.

Trend #2: Ključne riječi će “evoluirati”

Google je narastao. Danas je on dvadesetjednogodišnji mladić. 

U početku je bio samo tražilica, a danas je enciklopedija svega, možda i najpametniji robot koji nam svakodnevno olakšava život. 

Iako se način na koji koristimo ključne riječi za poboljšanje relevantnosti web stranice promijenio, temelj SEO strategije i dalje počiva na istraživanju ključnih riječi.
 
“Bilo da se radi o tekstualnom ili glasovnom pretraživanju, ključne riječi su najvažniji faktor u određivanju SERP pozicije.”

Ovo je par smjernica koje će vam pomoći prilikom sastavljanja strategije ključnih riječi:
 
  • kod kreiranja liste ključnih riječi koristite više alata (Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs, Keyword Tool, UberSuggest)
  • kod kreiranja liste ključnih riječi razmišljajte o ‘temama’, a manje o ‘riječima’ (u Google i YouTube tražilice upišite krovnu temu kako bi pronašli inspiraciju za proširenja)

Trend #3: Fonetska revolucija uzima maha

Voice search ili, po naški, glasovno pretraživanje jedna je od gorućih tema u SEO krugovima posljednjih godina.

Voice search se oslanja na obradu prirodnog jezika. To znači da će Google s vremenom naučiti uzorke, preferencije korisnika i ponašanje te na temelju toga pružiti bolje rezultate.

Već smo pisali o tome kako glasovno pretraživanje mijenja navike SEO industrije, a ovu su friški podaci koji idu u prilog ovom mobile-friendly obliku pretraživanja:
 
  • očekuje se da će online kupovina koja se temelji na glasovnom pretraživanju skočiti na 40 milijardi dolara do 2022. godine 
  • do 2024. godine globalno tržište pametnih zvučnika (koji funkcioniraju kao glasovni pretraživači), težit će 30 milijardi dolara
  • 60% korisnika pametnih telefona je barem jednom koristilo glasovno pretraživanje u proteklih 12 mjeseci
  • 55% tinejdžera svakodnevno koristi voice search

Trend #4: Popularnost i angažman korisnika ključ su uspješnog lokalnog SEO-a

46% svih pretraživanja na Googleu su geografski određena (local SEO), a autoritet lokalnih tvrtki bit će ključan faktor kod rangiranja i u 2020. godini. 

Recimo da pretražujete pojam “pizza” ili “steak”, dobit ćete različite rezultate, ovisno o mjesto gdje se nalazite. Tko će biti na prvom mjesto, određuje lokalni SEO, odnosno autoritet tvrtke.

Autoritet je metrika koju Google izračunava, između ostalog, kombinirajući popularnost tvrtke i online angažman korisnika.  

Prema istraživanju koje je proveo Tidings, angažman će u 2020. godini biti odlučujući faktor kod rangiranja lokalnih rezultata.


Angažman će se određivati uz pomoć signala, kao što su:
 
  • vole li korisnici ono što radite
  • koliko pozitivnih recenzija imate na Google My Business profilu
  • imate li dovoljno dobre ocjene na drugim stranicama s recenzijama
  • koliko korisnika je spremilo vaš broj na svoj Android smartphone
  • koliko korisnika je tražilo vašu lokaciju putem Google Mapsa

Popularnost je faktor lokalnog SEO-a koji se izračunava prema broju spominjanja brenda na društvenim mrežama, u člancima, videozapisima … Spominjanje nije sinonim za link, ali spominjanje može uključivati link i to je najbolja opcija. 

Trend #5: Sadržaj koji je E.A.T. bit će nagrađen

Već smo spomenuli BERT update, s kojim je Google postao bolji u razumijevanju namjere korisnika koja stoji iza nekog upita. Google postaje sve bolji u shvaćanju konteksta ili ‘čitanju između redova’. 

E.A.T. sadržaj je nešto što BERT i Google favoriziraju. Konačno, što predstavlja akronim E.A.T?
 
  • E je Expertise (Stručnost). Web stranica treba imati sadržaj koji je kvalitetan i napisan od strane stručnjaka. 
  • A je Authority (Autoritet). Ovo se odnosi na autoritet web stranice za pojedinu temu. hint* Stručan sadržaj oko određenih ključnih riječi.
  • T je Trustworthiness (Pouzdanost). Ovo se odnosi na backlinkove, odnosno povratne linkove na vaš web sa stranica s visokim autoritetom. 

Ako se pitate kako izgleda ubojit sadržaj, ovdje su smjernice za kreiranje kvalitetnog digitalnog sadržaja.

Trend #6: Analiza podataka je budućnost SEO-a

Analiza kvalitativnih i kvantitativnih podataka ključan je korak kod stvaranja uspješne SEO strategije. 

Pratite Google Analytics podatke, naučite sve o navikama posjetitelja weba i koristite samo najbolje od alata. Ako trebate pomoć s analizom online podataka, obratite nam se za certificiranu Google Analytics pomoć. Tu smo zbog vas. 

Data ili u ovom kontekstu, Google Analytics podaci, pomoći će vizualizirati trenutno stanje i pronaći odgovore na pitanje zašto korisnici kupuju baš taj proizvod ili zašto se ‘tako’ ponašaju kada dođu na odredišnu (landing) stranicu. 

Trend #7: Mobile-first konačno radi punom parom

Vjerojatno ste primijetili da od 1. srpnja 2019. mobile-first indeksiranje radi za sve web stranice. 

Optimizacija za desktop će uskoro u ropotarnicu povijesti. Mobile je bio sporedna stvar pa je postao jednak, a sada daleko premašuje važnost desktop verzija web stranice kod rangiranja na SERP-u. Google rangira webove prema kvaliteti mobilne verzije. 



Kompletna SEO strategija u 2020. godini trebala bi biti okrenuta manjim vertikalnim zaslonima. 

Za kraj

2020. godina će za SEO biti godina natjecanja. Zbog svega navedenog, sve je teže ostvariti najbolje SERP pozicije, ali uz ovakve blogove i stručnu pomoć ;) - možete izvući deblji kraj. 

Za početak ove godine pregledajte vašu SEO strategiju. U nju svakako uključite VSEO (optimiziranje za glasovno pretraživanje), složene ključne riječi, poradite na angažmanu i zapamtite, teme umjesto riječi. 

Rješavajte probleme. Pomažite korisnicima i Google će pomoći vama - 100% sigurno.
Podijeli na:
Elena Majer