Novosti u Facebookovom algoritmu: recite zbogom zavaravajućim zdravstvenim informacijama!

Objavljeno: 17.07.2019. | 2 minute čitanja

Uskoro ćete na svojem news feedu vidjeti manje čudotvornih lijekova - barem prema izjavama nadležnih iz Facebooka. Naime, Facebook je već prošlog mjeseca počeo proučavati, obrađivati i secirati objave, publikacije i ostali online sadržaj povezan s medicinom, zdravstvom te prodajom zdravstvenih proizvoda i usluga. 

Facebook je tako obećao da će smanjiti prikazivanje onih objava koje u sebi imaju nedokazane tvrdnje o zdravlju kako bi sveukupno minimalizirao zdravstveni sadržaj niske kvalitete. 

Znamo da ljudi ne vole objave koje su senzacionalne ili neželjene, a zavaravajući zdravstveni sadržaj posebno je loš za našu zajednicu”, rekli su iz Facebooka.

Ovo je ažuriranje rezultat nedavnih izvješća o privatnim Facebook grupama koje, naprimjer tvrde da je izbjeljivač čudotvoran lijek protiv autizma ili da je soda bikarbona alternativni lijek za rak. 

Proces uklanjanja Facebook objava s lažnim zdravstvenim obećanjima

Facebook objašnjava:

“Prošlog smo mjeseca proveli dva ažuriranja kako bismo smanjili doseg objava s pretjeranim ili senzacionalnim tvrdnjama o zdravlju i objavama koje pokušavaju prodati proizvode ili usluge na temelju zdravstvenih tvrdnji. 

Prvim ažuriranjem smo pokušali utvrditi je li objava o zdravlju preuveličana ili zavaravajuća - na primjer, spominje li se čudotvorni lijek. Drugim ažuriranjem smo pokušali utvrditi promovira li objava proizvod ili uslugu na temelju neke tvrdnje - na primjer, lijekovi ili tablete koje će sigurno pomoći da izgubite težinu.”

Facebook newsfeed i objave koje obećavaju čudotvorna liječenja

Facebook se počinje rješavati ovakvog sadržaja na isti način kao što se rješavao clickbait sadržaja. On identificira izraze koji se uobičajeno koriste u tim objavama kako bi mogao predvidjeti ostale senzacionalne zdravstvene tvrdnje.

Facebook kaže da budete oprezni s danim obećanjima

Prema Facebooku, većina Facebook stranica neće vidjeti značajne promjene u distribuciji objava i promocija. Naravno, objave sa senzacionalnim tvrdnjama o zdravlju imat će smanjenu distribuciju pa bi trebali izbjegavati preuveličavanje mogućnosti vaših proizvoda.

To se također tiče i himalajskih lampi koje mogu izliječiti artritis, chia sjemenki koje su čudesni plodovi prirode ili pak čaj od kamilice koji može spriječiti bolesti srca.

Zato pametno i oprezno! Ipak je Facebook jedna od najpopularnijih društvenih mreža u Hrvatskoj (uključujući Instagram) pa sigurno ne želite dobiti zabranu pojavljivanja. Trebate li pomoć na području marketinga na društvenim mrežama, slobodno nas kontaktirate :)

Facebook ebook - pronađite facebook publiku
Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer