Google potiho uvodi novu Ads ekstenziju

Objavljeno: 06.11.2019. | 3 minute čitanja

Kako vi dolazite do novih leadova? 

Bilo da potencijalno važne poslovne kontakte skupljate na konferencijama i sajmovima ili digitalno, važno je da ih skupljate. Nadamo se da ih skupljate…

Možete ih, između ostalog, generirati i na društvenim mrežama, već smo pisali o 7 načina kako generirati leadove pomoću društvenih mreža. To je samo jedan od poznatih načina digitalnog prikupljanja leadova. 

Jedna novost je što Google u svoje search kampanje uvodi mogućnost dodavanje ekstenzije koja za svrhu ima prikupljanje leadova

Službeno je! 

30. listopada Google je objavio lansiranje beta verzije ove ekstenzije. 

Kako sami Googleri kažu, prije kupnje korisnici često imaju potrebu za još informacija o samom proizvodu, a ispunjavanje nekih kontakt formi na mobitelu može biti otežavajuće. U tom slučaju korisnik nerijetko odustaje od kupnje, oglašivač gubi zaradu, a ni Googleu to nije najbolja opcija. 

Ekstenzija “lead form” rješava upravo taj problem. Forma za prikupljanje informacija o potencijalnom kupcu/korisniku sprema sve bitne podatke, a iskustvo korištenja je optimizirano za pametne telefone što znači da je brzo i jednostavno. 

Kako stvar funkcionira

Kao i sve kod Googlea, maksimalno jednostavno za korisnika. 

Google Ads ekstenzija lead form

Zamislite situaciju. Google korisnik je prijavljen sa svojim Google računom i pretražuje. Za određeni upit, između ostalih rezultata, nalazi se i plaćeni oglas s lead form ekstenzijom. Korisnik može kliknuti CTA (“Zatraži ponudu”, “Prijavi se”) koji se nalazi odmah ispod teksta oglasa. 

Otvara se forma koja je već popunjena njegovim podacima (onima iz Google računa s kojim je prijavljen) i sve što treba je kliknuti gumb ispod forme. 

Put od samog pretraživanja do prikupljenog leada traje nekoliko sekundi. 

Ima li toga u Hrvatskoj

Nažalost, još uvijek ne. 

Zapravo, ovako stvari stoje, možemo dodati lead form ekstenziju za domaće search kampanje, ali ona još uvijek ne ostvaruje nikakve impresije ili klikove. Znači još nije 100% funkcionalna u Hrvatskoj. 

Pratit ćemo razvoj situacije kako bi našim partnerima mogli ponuditi i ovu mogućnost prikupljanja leadova. 

Za one koji žele znati više

Obožavamo testirati nove stvari, naravno da smo testirali i ovu novu Google Ads ekstenziju. 

Ponovimo još jednom kako se radi o “lead form” ekstenziji koja se koristi u search kampanjama i to samo za Android i iOS uređaje, nažalost još uvijek nedostupna za oglase u Hrvatskoj.

Lead forma na Google Ads oglasu

Nakon što korisnik klikne ekstenziju, otvara se forma. Forma od korisnika može tražiti jedan ili sve od ovih podataka:
  • ime/naziv tvrtke
  • email
  • broj telefona
  • poštanski broj

Formu je moguće personalizirati dodavanjem pozadinske fotografije kako je vidljivo na primjeru ispod. 

Primjer Google Ads oglasa s personaliziranom lead form ekstenzijom

Nakon uspješno predane forme, korisniku se prikazuje i poruka koju je također moguće uređivati. Kako izgleda taj dio postupka, možete vidjeti na primjeru ispod. 

Uspjesno poslan upit kroz Google lead form ekstenziju

Osim s vašim webom, CTA može biti povezan s direktnim preuzimanjem datoteke (ponuda, prijedlog, plan ...) ili možete odabrati da se korisniku prikaže samo poruka, bez CTA gumba. 

Kako smo već spomenuli, korištenje lead form ekstenzije nije omogućeno za hrvatske oglašivače. Ovaj proizvod je još uvijek u beta fazi, a kod samog testiranja, kako prenosi Google, jedan oglašivač je ostvario 20% više leadova nakon implementiranja ove ekstenzije. Riječ je o jednom meksičkom telekom operateru. 

Google nam je još potvrdio i kako ovu ekstenziju neće moći koristiti oglašivači povezani s:
 
  • proizvodima za odrasle
  • alkoholom
  • kockanjem
  • zdravstvom
  • politikom

Svi drugi trebali bi moći koristiti ovaj novi način digitalnog prikupljanja leadova. Uskoro, nadamo se i domaći oglašivači. 

Trebate li pomoć oko analize ili postavljanja Google Ads kampanje, obratite nam se bez obaveze. Ispunite kontakt formu ili pošaljite mail na: andrej.tonkovic@arbona.hr. Rado ćemo vam pomoći. 
Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer