Kako dobiti najviše od mobilnog prometa s AdWordsom?

Objavljeno: 26.03.2014. | 3 minute čitanja

Google je promijenio značajno način oglašavanja na mobilnim uređajima te se više ne izrađuju posebne kampanje za mobilne uređaje što je izazvalo negodovanje kod nekih. Mobilni promet će nadmašiti razinu prometa osobnih računala u 2014. i 2015., pa treba imati na umu da svoje poslovanje prilagodite mobilnim uređajima kako biste dosegli korisnike te osigurali da Vaše poslovanje i dalje raste.

Otkrijte Vaše stvarne mobilne performanse

Jedna od prvih stvari koje trebate učiniti kako bi dobili više od mobilnog prometa je provjeriti kakvo je stanje Vašeg prikazivanja na mobilnim uređajima u ovom trenutku.

Možete to učiniti tako da najprije otvorite svoju AdWords kampanju te na razini kampanje kliknete na segment -> Device:

Segmentacija po uređaju prikazivanja za kampanje u Google Ads izvještaju

Tako ćete biti u mogućnosti vidjeti izvedbu svake kampanje na Vašem računu. Međutim, to nije naš prvi cilj. Isprva smo samo željeli vidjeti kako se kampanja kao cjelina prikazuje.
Tablica - izvještaj google AdWords kampanja

Kao što možete vidjeti, ova kampanja nema dovoljan broj prikazivanja kad je riječ o mobilnim uređajima.


Dvije taktike za Optimiziranje Mobilnog  AdWords prometa


Optimizacija mobilnog prometa na AdWords računu svodi se na dvije stvari:
  • Postavljanje prilagodbi licitacija
  • Izrada oglasa za mobilne uređaje


Postavljanje prilagodbi licitacija


Klikovi često imaju veću vrijednost za vas ako su ostvareni na mobilnim uređajima, u određeno doba dana ili na određenim lokacijama. Postavljanjem prilagodbi licitacija u poboljšanim kampanjama možete povećati ili smanjiti licitacije kako biste imali veću kontrolu nad time gdje se i kada prikazuje Vaš oglas.

Mnogi pri postavljanju mobilnih prilagodbi licitacija slijede primjer i savjete drugih te postave standardnu licitaciju minus 20% za sve svoje kampanje. Morate razmišljati drukčije. Trebali biste postaviti svaku kampanju pojedinačno  da vidite kako se prikazuje i postaviti licitacije u skladu s tim.

Mnogo oglašivača misli samo kako smanjiti mobilne licitacije jer je to standardna preporuka na Web-u. To je sasvim krivo razmišljanje. Niže licitacije znače manje konkurentnosti i visoko motiviranih korisnika koji su ključni pokretači visokog ROI-a.

Prije nego što podignete svoje mobilne licitacije morate provjeriti ROI i prosječnu poziciju.

ROI – Profit koji ste ostvarili od oglasa u odnosu na to koliko ste potrošili na njih. Povrat ulaganja omjer je dobiti i troškova oglašavanja.

Prosječna pozicija za mobilne uređaje razlikuje se od one za desktop. Na mobilnim uređajima obično se vidi samo dva top oglasa i dva oglasa na dnu što je ukupno 4. To je puno manje nego od dopuštenih 11 na desktop oglasima. Položaj 3.0 bio bi odličan na desktop oglasima, ali za mobilne uređaje ta pozicija je loša te se oglas možda neće niti prikazivati.

Izrada oglasa za mobilne uređaje (Mobile Preferred Ads)


Skrivena optimizacija na koju većina oglašivača zaboravi. Oglase kreirate na isti način kao i za desktop oglase. Kada dodate novi oglas za svoju grupu oglasa, možete odabrati da to bude oglas za mobilne uređaje. To znači da će taj oglas biti prikazan samo na mobilnim uređajima.

Usredotočite se kada pišete oglas za mobilni uređaj. Ne zaboravite da korisnici vide oglas na svojim mobitelima te pokušajte maksimalno pojednostavniti tekst. Dobar savjet za pisanje mobilnih oglasa u AdWordsu je ta da uključite u tekst riječi mobile ili smartphone. Nekoliko izvješća potvrđuje da uključujući takve riječi koje određuju koji uređaj korisnik koristi povećavaju CTR.

Razmislite o kontekstu svojih oglasa


Mnogi korisnici koji koriste mobilne uređaje se nalaze na konferencijama, sastancima, u autobusu, u autu i drugdje te nemaju svoju punu pozornost prema Vašem oglasu. Pažnja koju Vam je korisnik mislio dati može biti prekinuta u bilo kojem trenutku. Ističući posebne popuste za Vaš najprodavaniji proizvod na mobilnim uređajima može povećati vjerojatnost da će korisnik zadržati pozornost dovoljno dugo da obave kupnju.
Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer