Važnost testiranja i praćenja Adwords kampanje

Objavljeno: 27.06.2014. | 3 minute čitanja

Testiranje i praćenje na Google AdWords kampanji vrlo je važno, ali vrlo je malo oglašivača koji to zapravo rade. Ako ne testirate, ne možete znati što bi Vašoj kampanji povećalo profit, a što bi ga smanjilo. Ozbiljno testiranje razdvaja kvalitetnog oglašivača od svih ostalih u kreiranju i vođenju AdWords kampanje. Testiranje Vam omogućuje da vidite dalje od onoga što vam obećavaju e-knjige i nastavni PDF materijali te možete vidjeti stvarnost svoje jedinstvene kampanje. Testiranje će Vas voditi u izradi što kvalitetnije i profitabilnije kampanje, ali morate biti oprezni jer greške pri testiranju mogu Vas odvesti na krivi put.

Testiranje izvedbe AdWords oglasa

Svaki AdWords oglašivač  trebao bi znati koliko su značajni statistički podaci u ovom poslu. Kreiranjem dva oglasa koji se natječu jedan protiv drugog kako bi ste utvrdili koji ima bolju izvedbu ne može se utvrditi nakon dva dana prikazivanja. Potrebno je dati dovoljno vremena da se oglasi prikazuju kako biste mogli pouzdano odrediti da je jedan statistički uistinu bolji.

Ilustracija za adwords testiranje

CTR Vam ne smije biti važniji od konverzije

Velika greška je ako pridajete pažnju CTR više nego samoj konverziji. Ovo je ozbiljna greška jer oglašivač mora povećati profit, a ne postotak CTR-a. Visoki CTR ne mora značiti da zarađujete, može značiti upravo suprotno, da gubite budžet. Visoki CTR dokazuje samo da mnogo korisnika klika na Vaš oglas, ali ne da i kupuje Vaše usluge ili proizvode. Ako korisnici posjećuju Vašu stranicu i ne rade konverzije, znači da nešto nije u redu, a to može biti loša odredišna stranica, loš oglas ili loše ključne riječi.

Razdvojiti pretraživačku i prikazivačku kampanju

Mnogi oglašivači pretraživačku i prikazivačku kampanju sjedine u jednu te ne mogu dobiti točne rezultate, odnosno ne mogu utvrditi izvor od kuda je došao promet. Korisnici su različiti, i svakom treba prilagoditi oglas koji će ga privući. Stoga je vrlo bitno hoće li to biti slikovni oglas ili tekstualni oglas i vrlo je važno gdje će ga vidjeti i na koji način.

Ne dopustite da Google optimizira Vašu rotaciju oglasa

Uz svu svoju dobronamjernu mudrost, Google će pratiti Vaše oglase, vidjeti koji oglas ima najviši CTR te će njega i najviše prikazivati. Na prvi pogled to izgleda super jer će Google napraviti sve umjesto Vas, ali to nije naš cilj. Kao ozbiljan oglašivač koji radi testiranje vrlo je važno konstantno imati bolji oglas od prethodnog kako bi se konstantno povećavao CTR, konverzije i profit po impresiji. Jedini način da to postignete je da svojim oglasima date jednaku količinu prikazivanja i dopustiti da najbolji oglas pobijedi. To možete namjestiti jednostavno, uđite u postavke Vaše kampanje te podesite rotaciju na jednako, umjesto na optimizirano.

Ilustracija adwords rezultata

Svi rezultati su mjerljivi

Testiranje različitih oglasa, testiranje kombinacija odredišnih stranica i oglasa, micanje nepotrebnih ključnih riječi, uključivanje novih ključnih riječi, mijenjanje bidova za ključne riječi, analiza rezultata AdWords-a i uspoređivanje s Analytics-om i još mnogo toga čime se može unaprijediti kampanja.

AdWords  kampanja ne donosi bogatstvo preko noći, ali ako profesionalna osoba radi kampanju, s Google AdWords vrlo brzo može postati najveći izvor prihoda poduzeća te se za razliku od drugih vrsta oglašavanja u lipu može analizirati koliki je trošak po konverziji i koliki je povrat na investiciju.
Elena Majer