[INFOGRAFIKA] Facebook vs. Instagram na početku 2019. godine: tko smo i što nas najviše interesira

Objavljeno: 17.01.2019. | 2 minute čitanja

Neki preferiraju Instagram jer obožavaju fotografirati, pratiti popularne brendove što iz svijeta mode, a što iz svijeta uređivanja interijera, pa Facebook imaju tek reda radi. Drugi obožavaju Facebook radi načina komunikacije, druženja, odličnih nagradnih natječaja koje njihovi omiljeni brendovi organiziraju svako malo, a i zbog mogućnosti praćenja trenutnih akcija. 

Sve u svemu, želite li biti u koraku s konkurencijom i doći do ciljane publike, vrijeme je da se angažirate i na društvenim mrežama. Ako ste još "li-la" i niste sigurni na kojim se društvenim mrežama oglašavati, za sve postoji rješenje! U ovom slučaju, naša infografika!

Dobro proučite našu infografiku i otkrijte koja vas društvena mreža poziva da se na njoj oglašavate :)

Neki od najzanimljivijih podataka

  • 4 od 9 stanovnika RH koristi Facebook
  • 1 od 4 stanovnika RH koristi Instagram
  • Na Instagramu je više populacije od 13-17 godina nego na Facebooku
  • Na Facebooku prevladavaju korisnici starosti 25-34 godine
  • Na Instagramu prevladavaju korisnici starosti 18-24 godine
  • Grad Zagreb sveukupno ima 680 000 Facebook korisnika te 410 000 Instagram korisnika
Zanimljivo je da se od velikog booma u 2017. godini (kada je broj Instagram korisnika iz 390 000 naglo skočio na 730 000) broj Instagram korisnika svakim danom povećava. Tako je u svibnju 2018. godine bilo aktivno 970 000 korisnika, a danas, na početku 2019. godine, je aktivno 1 100 000 korisnika. 

Iz podataka se može zaključiti da se sve više mladih, a i starijih okreće Instagramu što radi zabave što radi dijeljenja fotki. Razlog tome bi mogao biti što se na Instagramu sve vrti oko fotografija i videozapisa koje korisnici  svih dobnih skupina obožavaju dijeliti i gledati. 

Kada govorimo o oglašavanju na društvenim mrežama, veliku ulogu imaju i interesi korisnika prema kojima možemo usmjeriti naše oglase. Vjerujemo da će oglašivačima biti zanimljivo vidjeti da se:
  • na Facebooku i Instagramu u grupi interesa "Hobiji i aktivnosti" najviše nalaze korisnici usmjereni na umjetnost i glazbu
  • na Facebooku u grupi interesa "Zabava" najviše nalaze korisnici koji vole igre i videoigre te glazbu, dok se na Instagramu pretežito nalaze oni koji vole glazbu i filmove
  • na Facebooku i Instagramu mnogo korisnika vole pratiti pojedini sport ili se njime aktivno bave
  • na Facebooku u grupi interesa "Shopping" najviše nalaze korisnici koji općenito vole shopping kao i kupnju odjeće, dok Instagram korisnici pretežito vole kupovati igračke i kozmetiku 

 U 2019. nam preostaje vidjeti kako će se stvari rasplesti, no nekako predviđamo da će Instagramu popularnost samo rasti i rasti. 

[Infografika] Arbona: struktura Facebook i Instagram korisnika u Hrvatskoj (2019.)

Infografika Facebook i Instagram korisnici u Hrvatskoj


Želite podijeliti Arboninu Infografiku? Zalijepite ovaj link na vašu stranicu! 

<a href='https://www.arbona.hr/blog/drustveni-marketing/infografika-facebook-vs-instagram-na-pocetku-2019-godine-tko-smo-i-sto-nas-najvise-interesira/2803'><img src='https://www.arbona.hr/UserDocsImages/blog/facebook-instagram-korisnici-2019-arbona-infografika-01.png' alt='Facebook i Instagram korisnici u 2019.godini' width='1000' border='0' /></a>
Podijeli na:
Elena Majer