Google Ads ciljanje prema životnim događajima (Life Events)

Objavljeno: 28.03.2019. | 5 minute čitanja

Jedna od najvećih prednosti Google Adsa je činjenica da marketinške poruke ciljate prema ključnim riječima. 

Gotovo da možete zanemariti sve ostalo i posvetiti svu pažnju na ključne riječi. Ovakvim načinom ciljanja vrlo lako možete privući online korisnike iz prve faze korisničkog putovanja (faze svijesti) i dati im dobre razloge da postanu vaši kupci/klijenti (da dođu u fazu odluke).

No takvo ciljanje nije bez mana. Dapače, taktika ciljanja ključnih riječi će privući veći online promet na vaše web mjesto no hoćete li imati koristi od svih posjetitelja? Kako kažu: “Ključne riječi ne kupuju - kupuju ljudi!”

Nije ništa iznenađujuće da Google sve više ulaže u razvoj strategija za preciznije ciljanje publike. Na primjer:
 • remarketing liste, 
 • stvaranje slične publike na temelju postojeće, 
 • publika prema demografskim podacima, 
 • publika koja se podudara s postojećom listom kupaca (customer match)
 • ….
Iako ovu opciju Facebook ima već odavno, Google je tek prošle godine u svoje načine ciljanja publike odlučio dodati mogućnost ciljanja online korisnika koji prolaze kroz važne životne događaje (Life Event Targeting).

Life Event Targeting je zaista uzbudljiva mogućnost s kojom oglašivači mogu eksperimentirati i ciljati korisnike koji su već u zadnjoj fazi korisničkog putovanja - u fazi odluke!

Što je točno Google Ads Life Event Targeting (ciljanje prema životnim događajima)

Gooogle Ads ciljanje oglasa prema životnim događajima


Životni događaji pojedinaca će bez sumnje pokrenuti akcije koje oglašivači smatraju vrijednima: konzumacija sadržaja ili kupnja. 

Uz svaki se životni događaj vežu očekivana ponašanja i sam tijek kupnje. Na primjer, nadolazeće vjenčanje će otvoriti interes za najam prostora, cateringa, kupnju vjenčanice, odijela, torte... 

Oni nedavno vjenčani ili zaručeni će vrlo vjerojatno najviše vremena biti na tržištu nekretnina jer će biti u potrazi za novim stambenim prostorom.

Ciljanje prema životnim događajima je također odlična mogućnost za lokalne tvrtke. Potrošači koji prolaze kroz važan životni događaj nalaze se pri samom kraju korisničkog putovanja (Customer Journey) i već su jednom nogom kročili u fazu odluke, tj. u  zaključivanje kupnje.

Takvi će potrošači najčešće imati vremenski rok unutar kojeg moraju zaključiti kupnju - na primjer, rok za vjenčanje i početak fakulteta.

Ciljanje prema životnim događajima - samo za Gmail i YouTube kampanje

Za sada je ciljanje prema životnim događajima omogućeno samo za Gmail kampanje i video kampanje, a lista životnih događaja prema kojima možete ciljate marketinške poruke je:
 • Traženje posla (Business Creations)
 • Diplomiranje (College Graduation)
 • Renoviranje kuće (Home Renovation)
 • Promjena posla (Job Change)
 • Brak (Marriage)
 • Selidba (Moving)
 • Novi kućni ljubimac (New Pet)
 • Kupnja kuće (Purchasing a Home)
 • Umirovljenje (Retirement)

Nakon što ste se upoznali s ovom odličnom mogućnosti, možda se pitate vrijedi li se uopće oglašavati prema životnim događajima? 

Prema istraživanju Networked Insightsa (tvrtke za analizu tržišta), odgovor je veliko DA. Naime, potrošači koji prolaze kroz iste životne događaje imaju sličnije interese od onih koje je Google svrstao pod iste interese ili od onih koji pripadaju istim demografskim skupinama. 

Drugim riječima, novac za oglašavanje možete trošiti mnogo pametnije i učinkovitije kada ciljate ljude prema životnim događajima nego kada ciljate prema demografskim podacima i interesima. 

Isto tako, emocije eruptiraju tijekom proživljavanja životnih događaja, a svi znamo da su emocije i “glavni krivci” za shopping ludilo. S obzirom na to koga ciljate, iskoristite njihove emocije u samom tekstu oglasa. 

Kako postaviti ciljanje prema životnim događajima u Google Adsu

Ciljanje životnih događaja može se postaviti na razini grupe oglasa u video ili Gmail kampanji. Na kartici “Audience” (publika) odaberite mogućnost “What they actively researching or planning” (publika koja aktivno traži i planira), nakon čega odaberete Life Events (životni događaji).

Koraci za ciljanje Google Ads kampanja prema životnim događajima

Par primjera kako možete iskoristiti ciljanje prema životnim događajima

Kada je u pitanju ciljanje prema životnim događajima, još uvijek radite u okviru Google Ads plaćanja po kliku. To znači da plaćate samo kada netko klikne na oglas. 

Evo par primjera kako iskoristiti ciljanje prema životnim događajima.


Ciljanje onih koji se pripremaju za diplomiranje


Diplomski studij je vrijeme uzbuđenja i raznih prilika. To je također vrijeme kada su oni u potrazi za jednom od najvažnijih stvari u životu - poslom. 

Ako ste u potrazi za novim zaposlenicima ili vodite agenciju za zapošljavanje preporučujemo da razmotrite ovu opciju ciljanja. 


Ciljanje onih koji će stupiti u brak ili su nedavno stupili u njega


Mladenci su u potrazi za DJ-evima, bendom, fotografima, cateringom, najmom prostora za vjenčanje, cvjećarima… Ako ste u nekoj od ovih industrija, preporučujemo da ciljate oglase prema njima.

Isto tako, mladenci su u potrazi za putovanjem na medeni mjesec! Ako ste turistička ili putnička agencija, također razmislite o ciljanju marketinških poruka prema ovom životnom događaju.

Uz sve to, mladenci nakon medenog mjeseca mogu biti zainteresirani za novi namještaj, automobil ili pak za novi dom. Marketinške poruke ciljajte prema njima i ponudite im odlučnu ponudu, npr. s kopijom vjenčanog lista ostvaruju popust.


Ciljanje onih koji se sele


Baš i ne postoji previše onih koji uživaju u preseljenju. Štoviše, to je za mnoge ljude veliki izvor stresa i zato će možda biti u potrazi za kombi prijevozom, za tvrtkama za selidbu, kao i za posrednicima za nekretnine. 

Isto tako, oni koji su se nedavno preselili vjerojatno će tražiti trgovine i restorane u njihovoj blizini, pa zašto se ne bi oglašavali i prema njima?

Započnite s ciljanjem Google oglasa prema životnim događajima

Ako nudite proizvod ili uslugu koja može koristiti onima koji prolaze kroz značajne životne promjene, trebali biste ih ciljati tijekom tih događaja. Trebate li pomoć oko vođenja Google Ads kampanja, slobodno nas kontaktirajteU ovom trenutku nudimo i garanciju na uspjeh Google Ads kampanja, pa zašto ne bi isprobali našu odličnu ponudu? :)  

Kontaktiraj Arbonu
Podijeli na:
Elena Majer