Nijemci pokazali veći interes za odmor u Hrvatskoj u odnosu na konkurentske zemlje!

Objavljeno: 22.05.2020. | 4 minute čitanja

Prema broju pretraživanja Nijemaca na Google-u došli smo do zanimljivih podataka o njihovom interesu za ljetovanjem i boravkom u Hrvatskoj. Interes za Hrvatskom je u mnogim segmentima veći nego interes za Španjolskom, Italijom i Grčkom za koje se zna da su top destinacija njemačkih turista.

Otvaranjem granica Hrvatskoj se pruža velika prilika za vraćanjem turista i turizma u Lijepu našu. Godina koja je po svemu do sada nepredvidljiva, ulijeva nadu za spas turističke sezone i svih ostalih indikatora koji su s razvojem ove situacije dosta pali, a čija vrijednost svakako utječe na gospodarsku sliku Hrvatske.

Ono što svakako obećava su pokazatelji koji su definitivno na strani Hrvatske. Ona se je s ovom krizom cijelo vrijeme nosila jako dobro čime smo i brojnim turistima u vrhu top destinacija koju žele posjetiti i gdje se naposljetku i osjećaju sigurno.

Neki od najznačajnijih pojmova koji se pretražuju, a važni su za Hrvatsku svakako su pojmovi vezani za turizam i uslužne djelatnosti. Gledajući po tipovima smještaja svakako se ističemo kao jedna od najpoželjnijih destinacija.

I u idućim primjerima na grafovima, vidljivo je pretraživanje njemačkih termina iz područja turizma koje pretražuju upravo stanovnici Njemačke tražeći svoju destinaciju za idući odmor u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj ili Grčkoj.

Analiza pretraživanja turističkih pojmova u Njemačkoj: Usporedba Hrvatske, Italije, Španjolske i Grčke.

"Ferienhaus Kroatien" vs "Ferienhaus Spanien" vs "Ferienhaus Italien" vs "Ferienhaus Griechenland"

Analiza pretraživanja turističkih pojmova u Njemačkoj
Legenda: Hrvatska - plava; Španjolska - crvena; Italija - žuta; Grčka - zelena

Kuća za odmor pojam koji se često spominje i za Hrvatsku u ovom trenutku ima veliki značaj. Upravo na ovom grafu vidljiva je usporedba pretraživanja pojma kuće za odmor u Hrvatskoj, Španjolskoj, Italiji i Grčkoj na njemačkom jeziku u Njemačkoj. Prema pretraživanju ispod Hrvatske nalaze se Italija, Grčka i Španjolska. Ako se pogleda graf koji pokazuje zadnjih 90 dana svakako se vidi da u 2.mjesecu, prije proglašene pandemije pretraživanje za boravak u kućama za odmor u Hrvatskoj je postojao, ali veliki je to odskok u zadnjih nekoliko dana kad smo turistima puno zanimljiviji od jače pogođenih država Španjolske, Italije i Grčke.
 

"Camping Kroatien" vs "Camping Spanien" vs "Camping Griechenland"

Grafički prikaz kampiranja
Legenda: Hrvatska - plava; Španjolska - crvena; Grčka - žuta

Kampiranje u Hrvatskoj iz godine u godinu dobiva sve veću pažnju, a i potražnja je u konstantnom rastu. Istraživanja koja su provedena pomoću pretraživanja pojmova na Google-u idu u prilog tome. Ono što je dobro svakako za Hrvatsku je što visoko konkurira i u toj kategoriji. Ponovno je indeks pretraživanja visok čime su Nijemci dokazano zainteresirani za posjet. Ovog puta s manjim omjerom, ali ipak po pretragama na tražilicama za nama zaostaju Grčka i Španjolska. Hrvatska time postaje destinacija za kampiranje koja se najčešće od navedenih država pretražuje.
 

"Urlaub Kroatien" vs "Urlaub Spanien" vs "Urlaub Italien" vs "Urlaub Griechenland"

Grafički prikaz pojma Urlaub po državama
Legenda: Hrvatska - plava; Španjolska - crvena; Italija - žuta; Grčka - zelena

Odmor je za mnoge nepoznat pojam i pun iščekivanja tijekom ovog razdoblja. Međutim, prema trendu pretraživanja u posljednjih 90 dana i boljim rezultatima sveopćeg stanja iz dana u dan te gledanjem pozitivne strane Hrvatska visoko kotira kao destinacija za odmor koja se najviše od navedenih država pretražuje u Njemačkoj. Tu je i dalje vidljiv uzlazni trend čime prednjači kao destinacija gdje bi mnogi rado proveli svoj godišnji odmor.

Regije u Njemačkoj
Zanimljivo je vidjeti i regije Njemačke u kojima korisnici najviše iskazuju interes za Urlaub Kroatien, odnosno želju za odmorom u Hrvatskoj. Bavarska svakako prednjači, međutim Saska, Saska-Anhalt i Baden-Württemberg slijede odmah nakon.

Njemački korisnici također često pretražuju i gradove u Hrvatskoj. Idući graf prikazuje trend pretraživanja turističkih gradova. Vidljiv je veliki pad interesa prouzrokovan COVID-19 pandemijom, ali također je vidljivo da je u posljednjih nekoliko dana trend krenuo u pozitivnom smjeru.

Grafički prikaz turističkih mjesta u Hrvatskoj

Zaključak je jasan. Nijemcima je Hrvatska prema ovim pokazateljima i trendovima pretraživanja na Google-u postala jedna od najboljih destinacija gdje žele doći i provesti svoj odmor. Svakako pozitivno je za Hrvatsku da iz dana u dan trend pretraživanja raste čime Hrvatsku očekuje izazovno, ali svi se nadamo na kraju uspješno ljeto. :)
 

Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer