Optimizacija mobilne web stranice

Objavljeno: 11.03.2016. | 2 minute čitanja

Danas gotovo svi ljudi posjeduju mobilni uređaj koji je povezan internetom, te 80% korisnika koristi internet na njima. Ta brojka je u porastu kako tehnologija napreduje. Korisnici mogu koristiti internet gotovo svagdje, te dok su u pokretu ili dok čekaju u redu. Zbog ovih trendova vrlo je važno prilagoditi se mobilnim uređajima u potpunosti, te prezentirati svoju ponudu tako da korisniku bude razumljiva, te da vas može i naći u pretragama. Kako ćete to postići? Pročitajte u nastavku.
 
Responsive dizajn
Prvo što morate imati je responsive ili prilagodljiv dizajn vaše web stranice. Takav dizajn omogućuje da se vaša stranica prilagodi uređaju korisnika, što znači da se stranica prilagođava bilo kojoj veličini ekrana. Responsive dizajn povećava korisničko iskustvo jer vaša stranica postaje preglednija, te se korisnik neće pogubiti na njoj i odmah ju napustiti. Google cijeni ovu značajku, te ju uzima u obzir pri rangiranju vaše stranice.
 
Brzina
Pod brzinom mislimo na brzinu učitavanja vaše web stranice. Stranice na mobilnim uređajima učitavaju se sporije nego na računalima. Brzina učitavanja vrlo je važan faktor za korisnika ali i za Google. Ako primjerice korisnik primijeti da se stranica dugo očitava može napustiti web jer možda misli da nešto nije uredu. Google mjeri vrijeme očitavanja vaše stranice te vas prema tome nagrađuje s boljom pozicijom ako vam je brzina zadovoljavajuća. Da bi povećali brzinu, potrebno je smanjiti veličinu slika ili ukloniti nepotrebne, te ukloniti sve nepotrebne pluginove.

Lokalni SEO
Gotovo svi mobilni uređaji danas znaju vašu lokaciju, te kuda se krećete. Ako zna vaš mobilni uređaj gdje ste, zna i Google, te će se potruditi da pri vašoj internet pretrazi prikaže rezultate koji su vezani uz vašu lokaciju. Primjerice ako tražite restoran, on će vam ponuditi restorane koji se nalaze najbliže vama. Da bi Google mogao prepoznati vašu ponudu s lokacijom, potrebno je optimizirati vaš tekst na stranici tako da u vašem sadržaju koristite ime lokacije gdje poslujete. Na taj način Google će znati lokaciju vašeg poslovanja, te će vas u pretragama za tu lokaciju bolje rangirati.
Lokalni SEO
Google-u je najvažnije da prikazuje relevantne rezultate. Ako se držite njegovih smjernica povećati ćete korisničko iskustvo na vašim stranicama, a za to će vas Google nagraditi boljim pozicijama.
Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer