Pet koraka do brže web stranice i odličnog rezultata na Google PageSpeed testu

Objavljeno: 29.07.2021. | 4 minute čitanja

Jedan je od ključnih faktora kvalitete Web stranice jest i njezina brzina, ali i vrlo bitan segment za njezino rangiranje, odnosno - SEO optimizaciju.

Istraživanja pokazuju da stranice koje se učitavaju dulje od 4 sekunde gube četvrtinu prometa (ta brojka poraste na 38% u 5. sekundi). Obično taj isti prosječni posjetitelj, nakon što napusti vašu web stranicu, u 90% slučajeva nastavlja istraživati druge opcije i odlazi kod vaše konkurencije.

Osim što stranice gube vrijedan promet, vrijeme učitavanja loše utječe na korisničko iskustvo. Stopa konverzija također pada kada vrijeme učitavanja raste, što osim na prihod utječe još i na plaćene kampanje kojima cijena dodatno raste zbog lošije kvalitete.

Kada smanjite vrijeme učitavanja vaše web stranice s, recimo, 8 sekundi na 2 sekunde, povećat ćete broj konverzija za 74%!

Brzinu svoje stranice možete testirati brzinu pomoću besplatnih alata poput Google PageSpeed Insights. Svakako imajte na umu da Google tolerira do 2.5 sekunde učitavanja kako bi vaša stranica prošla Googleov test. Googleu je jako stalo do zadovoljstva svojih korisnika pa zato one stranice na kojima se posjetitelji više (duže) zadržavaju, nagrađuje većim rangom.
 
Brzina_stranice


Osim Google PageSpeeda, brzinu možete provjeriti i uz pomoć Pingdom i GTMetrix. Donosimo pet savjeta kako možete ubrzati svoju stranicu i postići dobar rezultat na Google Speed testu.

Optimizacija fotografija


Stranici treba više vremena kako bi učitala fotografije i vizuale velikih dimenzija, stoga je potrebno optimizirati fotografije, odnosno - smanjiti im veličinu.

Fotografije možete kompresirati uz pomoć:

 • Adobe Photoshop
 • BIRME
 • Kraken.io
 • Bulk resize Photos
 • Online Image Optimizer
 • JPEG &PNG Stripper
 • SuperGIF

Koristite li Wordpress, možete preuzeti i plugin koji će automatski optimizirati slike pri uploadu. Neki od plugina koje možete isprobati su:

 • Compressor.io
 • ShortPixel
 • Imagify
 • Optimole
 • Imsanity

Bitno je znati da gotovo sve slike mogu biti drastično smanjene uz neprimjetan gubitak kvalitete. Čak i ako vam se postotak od 20% čini male, samo se sjetite da je i to veliki korak za brzinu vaše stranice.

Omogućite lazyload (lijeno učitavanje)


LazyLoad je postupak kod kojeg se učitavaju slike koje su vidljive u prozoru preglednika posjetitelja. Kada posjetitelj klizi niže po stranici ostale slike se učitavaju netom prije nego što postanu vidljive u prozoru. Pomoću lazy loada korisnicima se učitava samo onaj sadržaj kojeg žele vidjeti, a povećava se brzina stranice u globalu.

Koristite učinkovit caching program


Caching je pohrana podataka za ponovnu upotrebu. Kako bi se stranice brže učitavale, web preglednici spremaju kopije stranica, a upravo caching može ubrzati vrijeme učitavanja vaše web stranice.

U praksi to izgleda ovako. Kada korisnik koji je u jednom trenutku u prošlosti posjetio vašu stranicu, ponovno dođe na nju - preglednik mu pokazuje verziju web stranice koju je pohranio, bez da opet mora kontaktirati server.

Kao i kod kompresije i optimizacije fotografija - i ovdje vam mogu pomoći pluginovi.

 • WP Rocket
 • WP Super Cache
 • WP Fastest Cache

Potonji, WP Fastest Cache jest najjednostavniji i najefektivniji besplatni cache plugin. Njegove su prednosti:

Leverage browser caching – Pohranjuje često korištene datoteke u privremenu memoriju web preglednika za drastično ubrzanje učitavanja.

Enable compression – Smanjuje veličinu stranice do 70% kroz kompresiju datoteka kako bi se brže poslale korisniku.

OMGF (Optimize My Google Fonts)


Fontovi? Zar fontovi mogu utjecati na brzinu moje web stranice? Odgovor je: nažalost, da.

U slučaju da koristite Google fontove - trebali biste imati na umu da oni usporavaju vašu web stranicu jer preglednik mora dohvatiti vanjske datoteke s Google-a. S druge strane, sistemski fontovi već su ugrađeni u operativni sustav tako da se nema što učitati.

Rješenje se krije u preuzimanju i aktiviranju OMGF plugina. OMGF ubrzava WordPress stranicu tako da potrebne fontove drži na vlastitom serveru što smanjuje ukupan broj requesta.

Dobar server zlata vrijedi


Ako po prvi put pokrećete web stranicu, shared web hosting vjerojatno će vam se činiti kao najisplativija opcija. Kada je shared web hosting u pitanju, morate biti svjesni da će vaša stranica biti smještena na serveru s mnoštvom drugih web stranica. To smanjuje cijenu usluge, ali s druge strane može negativno utjecati na rad vaše stranice. Korisnici koji imaju veće zahtjeve za serverskim resursima i web stranicu koja već ostvaruje prihode, trebali bi razmisliti o VPS hostingu ili zakupu dedicated servera.

Brzina učitavanja web stranice vrlo je bitan čimbenik, iz više razloga. Uvelike utječe na zadovoljstvo posjetitelja, potencijalnih budućih klijenata vaše web stranice, ali i na SEO optimizaciju. Ako trebate pomoć prilikom optimizacije, obratite nam se s povjerenjem.
Podijeli na:
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Arbona logo

Za besplatno preuzimanje ebookova molimo vas da se registrirate i prijavite.

Prijava / Registracija ovdje
Elena Majer